Kola je skvělou pomocnicí při úklidu: Přinášíme vám tipy, jak vám dokáže pomoci s vyčištěním celé domácnosti

Kola je skvělou pomocnicí při úklidu: Přinášíme vám tipy, jak vám dokáže pomoci s vyčištěním celé domácnosti
Na kolu spousta z nás nedá dopustit, a to díky její neodolatelné chuti. Po přečtení tohoto článku si ji nejspíše oblíbíte ještě více. Budete se až divit, kolik vám v domácnosti ušetří práce i času. Kdy je vhodné kolu použít?

Čištění dlaždic i jejich spárů

Vyčistit dlaždice je mnohdy těžké, ovšem ještě horší jsou jejich spáry, kde se usazuje mnoho nečistot. Kola vám s tímto problémem pomůže, když do ní nalijete trochu přípravku na nádobí a výsledný roztok nanesete (ideálně rozprašovačem) na spáry dlaždic. Chvilku nechte působit a poté spáry vydrhněte kartáčem a následně i opláchněte vodou. Je to skvělý způsob, jak se zbavit špíny a zároveň spáry zesvětlit.

Ovšem kola je také dokonalý čisticí prostředek i na samotné dlaždice, obzvláště pokud vás trápí vodní kámen. V tomto případě stačí čistá kola, kterou na dlaždice aplikujete. Dlaždice se budou opět lesknout, pokud je chvilku poté otřete hadříkem napuštěným teplou vodou. A trápí-li vás mech na dlaždicích na zahradě, i v tomto případě vám kola bude velmi nápomocná. Nalijte kolu na dlažbu a potom už jen vydrhněte kartáčem. Mech půjde snadno dolů.

Řešení ucpaných odtoků

Stejně jako často používaná sůl a jedlá soda, také kola se skvěle hodí, pokud vás trápí ucpané odtoky v domácnosti. Rozpouští totiž usazeniny v potrubí. Postačí vám jeden litr koly na jeden odtok. Než půjdete spát, nalijte ji do odtoku a ponechte ji tam do rána. Ráno pusťte do odtoku horkou vodu, abyste spláchli nečistoty, které v potrubí zbyly.

Vodní kámen v záchodě

Vodní kámen je častou příčinou ucpání záchoda a výjezdu odborníka, který vám s ucpaným záchodem pomůže. Abyste tomuto problému předešli, nalijte kolu do mísy a přisypte maximálně tři sáčky jedlé sody. Po hodině se na záchod vraťte a mísu vydrhněte štětkou. Poté spláchněte a je po vodním kameni.

Čištění dřezu a vybavení koupelny

Když smícháte kolu se solí, můžete se zbavit skvrn od vody v umyvadle a na kohoutcích. Pokud ale kohoutky a sprcha nejsou běžně matné, použijte jen malé množství soli, bohatě postačí špetka. Nechte chvilku působit a setřete hadříkem, ideálně tím s mikrovlákny.

Na skvrny od vody na umyvadle je vhodné smíchat kolu se solí
Na skvrny od vody na umyvadle je vhodné smíchat kolu se solí | Zdroj: IvanSemenovich / Depositphotos

Snadná pomoc u připálených hrnců

Tuto metodu lze použít i na pánve. Stačí na jejich dno nalít kolu a zapnout sporák. Nechte chvilku povařit a poté nádobí opláchněte vodou. Připálené zbytky jídla zmizí nebo půjdou mnohem lépe umýt.

Sundání žvýkačky nikdy nebylo jednodušší

Jdete po ulici a náhle šlápnete na vyplivnutou žvýkačku. Nejenže je to velmi nepříjemné, ale také je téměř nemožné žvýkačku odlepit. Pokud ale na podrážku nalijete kolu a chvilku ji necháte působit, žvýkačka půjde snáze dolů. Kola vám pomůže i od žvýkačky ve vlasech.

Zbavte se mastnoty i krve na oblečení

Obzvláště oblečení, v němž vaříte, se snadno potřísní vyprsknutým olejem či krví, když se říznete. Kola je velkou pomocnicí i zde. Na skvrny nalijte kolu a po chvilce oblečení hoďte do pračky. Samozřejmě platí, že čím dříve to uděláte, tím větší je pravděpodobnost, že se skvrn zbavíte hned napoprvé.

Rez se neudrží na žádném povrchu

Namočte houbu či hadřík do koly a aplikujte na rez. Nechte chvilku působit a poté opláchněte vodou. Rez zmizí.

Zdroje článku: