Kočičí hovínka na zahradě? Jak ochránit svůj zeleninový záhon před čtyřnohými přáteli

Kočičí hovínka na zahradě? Jak ochránit svůj zeleninový záhon před čtyřnohými přáteli
Kočičky jsou skvělí parťáci, kteří navíc ochrání váš záhonek před krysami a jinými hlodavci. Jejich výkaly ale mohou poškodit úrodu. Jak uzpůsobit záhonky ke všeobecné spokojenosti?

Proč kočky milují záhonky?

Je to jednoduché - kočky si stejně jako psi značkují teritorium a navíc kočky přeci milují spaní v bezpečně ohraničených prostorech, jako je krabice, nebo třeba váš záhonek. Jenže kromě nepříjemného zápachu je kočičí značkování také nebezpečné - kočičí výkaly totiž mohou způsobit toxoplasmózu, která je obvzláště nebezpečná pro těhotné ženy a děti. 

Jak zeleninové záhonky ochránit před kočkami?

Nejefektivnější bude kočku od chození na záhonky odradit. Existuje několik jednoduchých způsobů, jak na to. 

Záhonky ohraničte 

Pokud vám na záhonky chodí značkovat kočky, pravděpodobně to nebudou jen ty vaše, ale i ostatní z okolí. Souvislý vysoký plot může pomoci, pokud není drátěný. Kolem záhonku si postavte souvislou vysokou ohrádku a nejlépe ji ještě zvrchu přikryjte pletivem, které si pak na práci snadno sundáte. Kočkám se po drátěném povrchu špatně chodí a ještě hůř se na něm vykonává potřeba. 

Pokud vám na zahradu chodí kočky, pravděpodobně to nebudou jen ty vaše, ale i ostatní z okolí
Pokud vám na zahradu chodí kočky, pravděpodobně to nebudou jen ty vaše, ale i ostatní z okolí | Zdroj: Ulianna / Depositphotos

Celou bariéru podpoříte tím, že kolem ohrádky natáhnete větev pichlavé borovice nebo dokonce ostnatého malinového keře. Na začátek zkuste jen vyskládat šišky. Jemné polštářky, které mají kočky na tlapičkách, jsou velmi citlivé na pichlavé a ostré povrchy.  Šišky jsou určitě méně drastické řešení - kočku odradí, ale neublíží jí. 

Odraďte kočku nepříjemným zápachem

Kočky mají stejně jako ostatní své oblíbené a neoblíbené zápachy, což můžete skvěle využít. Obecně odradí kočky i kocoury zápach citrusů. Rozházejte kolem záhonku slupky od pomerančů, mandarinek nebo citronů. Důležité je slupky pravidelně měnit, protože brzy ztrácejí své aroma. Můžete také aplikovat různé vonné oleje na hrany záhonků. Kočky odpuzuje hned několik druhů aroma. 

Levandule, citroník, rozmarýn nebo máta nám příjemně voní, rostlinám neuškodí a kočky spolehlivě odradí. Můžete si vyrobit domácí repelent z octa, alkoholu nebo petroleje, namočit v něm hadry a ty rozložit po zahradě. Zkuste také kolem záhonků nasypat mletý černý nebo červený pepř. Naopak kozlík lékařský je pro kočky extrémně lákavé aroma, protože obsahuje látky, které v kočkách vyvolávají euforii. 

Kávová sedlina je naprosto ideální řešení, protože nejenže odradí kočky, ale navíc dodá rostlinám výživu. 

Těmito aromaty v kočkách zapudíte jejich přirozenou chuť se otírat a půjdou jinam. I přes to raději záhonky před každým novým nánosem omývejte. Jakmile si je kočka jednou označkuje, začnou vám na zahradu chodit všechny kočky z okolí, aby si záhonek přeznačkovaly. 

Proto je potřeba aromatickou ochranu pravidelně a zejména po dešti obnovovat. 

Jak jinak ještě kočku odradit?

Kočky mají citlivý sluch a spolehlivě je odežene ultrazvuk. Zvukový odháněč navíc odradí i králíky, zajíce a jiná zvířata. 

A na závěr kočku samozřejmě spolehlivě odradí voda. Kropící systém s pohybovým senzorem dá kočkám lehkou spršku pokaždé, když se mihnou v jeho senzoru. To se kočky rychle naučí vyhýbat záhonkům. 

Zdroje článku: