5 odolných a nenáročných keřů, které vám na zahradě udělají velkou parádu i v období sucha

5 odolných a nenáročných keřů, které vám na zahradě udělají velkou parádu i v období sucha
Horké letní dny představují pro hobby zahrádkáře skutečnou výzvu, ale při správném výběru rostlin zůstane jejich opečovávaná zahrádka rájem i během sucha. Schopnost přizpůsobit se náročným podmínkám je zásadní, stejně jako volba vhodných dřevin a správná péče o ně.

Starost o dřeviny s ohledem na peněženku

Ať už si pro svou zahradu vyberete jakoukoli dřevinu, měli byste předem vědět, jak se o ni správně starat. Aby se jí dařilo i během suchých období, můžete ji podpořit např. vrstvou mulče. Mulčování kolem základny rostliny pomáhá udržovat původní vlhkost a zároveň zabraňuje růstu plevele.

Důležitý je také výběr lokality. Dřevinám odolným vůči suchu se nejlépe daří právě na slunných místech, ovšem s dobře odvodněnou půdou, kde mohou dostatečně zakořenit. Můžete přimíchat písek nebo štěrk do těžkých půd, abyste zlepšili odtok vody a zabránili zamokření. Dřeviny zalévejte shromážděnou dešťovou vodou nebo s pomocí kapkového závlahového systému, abyste ušetřili peníze.

Přilákejte na zahradu pestrobarevné motýly

Opadavý keř známý coby komule Davidova v létě kvete drobnými nafialovělými, bílými, růžovými nebo oranžovými kvítky, které přitahují množství motýlů (a také včel). Odtud pramení jeho obecný název motýlí keř. V současnosti patří mezi nejoblíbenější zahradní rostliny vzhledem k nenáročnému pěstování, dlouhodobému kvetení a již zmíněné atraktivitě pro motýly. Slunná poloha bude ideální pro optimální růst tohoto keře, jenž je tolerantní k suchu. Nároky na vodu jsou nízké, půda by však měla být dobře odvodněná. Prořezávejte až po odkvětu.

Komule Davidova s motýlem
Komule Davidova s motýlem | Zdroj: Nowhereman / Depositphotos

Všestranný keř kombinuje okrasu s užitkovostí

Dalším atraktivním keřem je muchovník, který se na jaře obaluje voňavými květy. Na podzim vás potěší hezkým zbarvením a v létě zase úrodou jedlých, sladkých plodů. Roste téměř v jakékoli půdě a vyžaduje málo vody. Díky hlubokému kořenovému systému bývá vůči suchu obzvlášť odolný. Ideální lokalita pro něj je slunná až polostinná. Prořezávejte koncem zimy nebo brzy na jaře.

Perfektní dřevina pro stříhané živé ploty

Zřejmě nejznámější stálezelenou dřevinou užívanou pro tvarované živé ploty je ptačí zob obecný. Je velmi přizpůsobivý a kromě toho, že sám o sobě může dobře vypadat, plní též maskovací funkci. Stačí mu trocha vody, navíc odolává městskému znečištění a daří se mu v různých typech půdy. Měl by být umístěn na slunném místě až v polostínu.

Voňavý bojovník proti komárům

Tolerancí vůči suchu a omamnou vůní proslula levandule lékařská, jež si spokojeně hoví v dobře odvodněné půdě s minimální zálivkou. Její výhodou je, že odpuzuje škůdce, např. komáry a můry. Preferuje slunnou oblast a po odkvětu by měla být seříznuta, aby vyrašily nové výhonky.

Líbivá rostlina s množstvím cenných látek

Rakytník řešetlákový je robustní dřevina dobře snášející extrémní povětrnostní podmínky a produkující oranžové bobule bohaté na vitamín C. Ty se využívají k výrobě rakytníkového sirupu, likéru a marmelády. Upřednostňuje slunná místa a stačí mu jen málo vody. Nejpohodlněji se cítí v písčité a dobře odvodněné půdě.

Domácí marmeláda z rakytníku.
Domácí marmeláda z rakytníku. | Zdroj: svehlik / Depositphotos