Když okurky žloutnou: Co dělat, aby okurky na rostlině zůstávaly zelené

Když okurky žloutnou: Co dělat, aby okurky na rostlině zůstávaly zelené
Pěstování okurek je v našich končinách poměrně rozšířené, a to jak nakládačky, tak salátové odrůdy. Někdy se stane, že okurky začnou během růstu žloutnout. Příčin může být hned několik a problém lze poměrně jednoduše řešit.

Okurky se řadí mezi velmi oblíbenou zeleninu v čerstvém stavu i jako nakládačky. Ačkoliv se některé odrůdy dopěstovávají do menších velikostí a jiné zase do větších s ohledem na následné zpracování, péče o ně během růstu bývá velmi podobná a vyžaduje zajištění nejen odpovídající vláhy, ale také dostupnost potřebných živin a výběr vhodného stanoviště. Pokud okurkám neposkytnete odpovídající podmínky, zpravidla začnou ztrácet chlorofyl, jež se projevuje změnou barvy listů a plodů ze zelené na žlutou, a tedy i změnou konečné kvality plodů. Pro úspěšné dopěstování okurek odpovídající kvality je tak nezbytné zajistit jim vše potřebné.

Co způsobuje žloutnutí okurek

Začnou-li okurky žloutnout, a to jak listy, tak mladé či odrostlé plody, signalizují tím, že něco není v pořádku a nejsou schopny správně zpracovávat živiny. Důvodem žloutnutí okurek tak nemusí být jen nedostatek, ale také přebytek. Nejčastěji se jedná o nesprávnou zálivku (nedostatečnou, nebo nadměrnou), žloutnutí však může způsobit také špatný přístup ke hnojení. Některé z příčin žloutnutí lze zvrátit, jiným lze předcházet, zde jsou popsány ty nejčastější.

Příliš mladá nebo stará rostlina

Okurky se začínají sázet v průběhu května a rychlost, s jakou se plody vytvoří, závisí na několika faktorech včetně počasí. Pokud je počasí příznivé, mohou se i na velmi mladých rostlinách objevit první okurky poměrně brzy a ihned zežloutnout. Důvodem je nedostatečně vyvinutý kořenové systém i nadzemní části rostliny, které odebírají většinu živin. Samotný plod tak nemá z čeho čerpat a ztrácí barvu i tvar. V tomto případě se vyplatí především trpělivost – jakmile rostlina vytvoří dostatek podpůrných části, začne plodit standardní zelené plody. Chcete-li rozvoj uspíšit, odlamte první plody, aby do nich zbytečně nehnala živiny. Ke žloutnutí může také dojít při pozdní sklizni, kdy je plod za dobou zrání.

Žloutnutí může způsobit také špatný přístup ke hnojení
Žloutnutí může způsobit také špatný přístup ke hnojení | Zdroj: mahirov9 / Depositphotos

Nevhodná zálivka a nedostatek živin

Přílišná i nedostatečná zálivka mají na žloutnutí okurek stejný vliv. Ačkoliv se jedná o rostlinu, která potřebuje hodně vody, je velmi důležité, aby mezi zálivkou stihly kořínky vyschnout. Důležité je tak zvolit správné množství vody, jež celou rostlinu dostatečně zavlaží, ale zároveň se každý den odpaří nechá jí prostor pro ukládání živin. Dalším problémem může být nedostatek živin, které se do půdy dostávají z kompostu nebo hnojiva, případně vysazováním správných sousedů. Pokud nezajišťujete obnovu přítomnosti živin, zpravidla to má vliv na kvalitu plodů.

Působení vnějších činitelů

Okurky mohou mít tendenci žloutnou také v případě, že mají příliš slunečního záření (plody obvykle kryjí listy) a dojde ke spálení plodů. Nedostatek chlorofylu může být dále zapříčiněn specifickými nemocemi nebo nedokonalým opylením, které způsobuje deformity plodů.

Zdroje článku: