Pomozte svým řezaným liliím rozkvést do krásy. Pokud se k tomu samy nemají, můžete je popostrčit

Pomozte svým řezaným liliím rozkvést do krásy. Pokud se k tomu samy nemají, můžete je popostrčit
Exotické lilie působí obzvlášť dobře ve váze. Nejsou jen vizuálně zajímavé, ale i jejich vůně je působivá. Místnost, do níž je umístíte, promění v oázu relaxace. Ne nadarmo se používá jako inspirace pro pokojové vůně a svíčky. Může se ale stát, že řezané květiny nevykvetou, proto učiňte opatření.

Když lilie nekvetou, dá se to řešit

K tomu, aby vám lilie vykvetly a zkrášlily domácnost, postačí dodržet několik následujících pravidel. To, že „usnou“ a jejich zavřené květy pak jednoduše opadnou, je u řezaných květin běžné. Naštěstí lze proti tomu účinně bojovat. Po zakoupení je nezapomeňte diagonálně seříznout ostrým nožem. Nemačkejte stonky, jelikož by to mohlo omezit absorpci vody. Přesvědčte se, že při umístění do vázy nebudou pod vodou žádné listy.

Můžete také zkusit květy mírně otevřít ručně. Pak bude pro lilie snazší rozevřít je úplně. Postupujte však opatrně a snažte se je otevírat jen velmi zlehka. Následně čekejte několik dní a ujistěte se, že květiny mají dostatek vody. Lilie mohou být prostě příliš mladé na to, aby hned rozkvetly, a tak se zkuste obrnit trpělivostí. Měli byste se vyvarovat teplotních výkyvů, a to jak během přepravy z obchodu, tak později doma ve váze. Takové změny rostlinám neprospívají.

Je-li to nutné, přidejte k liliím posilovač rostlin ve formě granulí. Bývají zahrnuty v ceně většiny řezaných květin; malé sáčky obvykle končí ve vázách společně s čerstvou vodou z kohoutku, aniž by lidé věděli, co přesně je v nich zahrnuto. Obsahují glukózu, která nejen prodlužuje kvetení, ale může ho i urychlit.

Pokud se snad chcete těmto krokům vyhnout, měli byste si při nákupu pořídit lilie, které jsou už mírně otevřené. Na druhou stranu si ale budete jejich kvetení vychutnávat kratší dobu.

Měňte vodu, zaštipujte tyčinky a chraňte před sluncem

Ať už dáte přednost jakékoli odrůdě a barvě lilií, určitě chcete, aby vás jejich společnost těšila co nejdéle. Již zmíněné oříznutí stonků je nutné nejen k vytvoření elegantního aranžmá, ale bude-li provedeno na správném místě, prodlouží životnost květin. V ideálním případě držte stonky pod vodou a odřízněte alespoň 2,54 cm pod úhlem 45 °. Následné každodenní stříhání asi o 3 mm také pomůže prodloužit životnost.

Lilie vylučují velké množství pylu, jenž by mohl zašpinit vaše oblečení, způsobit vám kýchání nebo se přilepit na tlapky domácích mazlíčků. Doporučuje se proto tyčinky jemně odříznout nebo zaštípnout. Eventuálně si můžete pořídit hybridní odrůdu, která je už dodávaná bez tyčinek, tudíž sterilní. Kupodivu právě tato absence pylu má potenciál prodloužit život květin.

Vedle každodenní výměny vody za čerstvou můžete udělat ještě další užitečnou věc k prodloužení životnosti lilií, a sice chránit je před přímým slunečním zářením. Přestože potřebují k růstu sluneční světlo, nerady na něm sedí celý den, zvláště když jsou utržené. Ujistěte se, že je máte na světlém, ale relativně chladném místě, nejlépe daleko od okenních parapetů či radiátorů, kde by se mohly dehydratovat.

Dobré aranžmá lilií vydrží dva nebo i více týdnů, pokud minimálně každých pár dní vyměníte vodu a přidáte do ní výživu z řezaných květin.