Když ledničku odmrazujete příliš často: Příčin může být spousta, řešení se ukrývá přímo ve vaší kuchyni

Když ledničku odmrazujete příliš často: Příčin může být spousta, řešení se ukrývá přímo ve vaší kuchyni
Unavuje vás časté odmrazování lednice? V průběhu času v ledničce objevíte čím dál tím větší vrstvy ledu. Než se rozhodnete pro koupi jiné, přečtěte si, zda svému spotřebiči můžete pomoci. Jaké jsou nejčastější příčiny a jaká je prevence proti ledu?

Nejčastější příčiny vzniku ledu v lednici

Nižší teplota než potřebná pro uchování potravin je hlavní příčinou častější tvorby ledu v lednici. Moderní lednice mají termostat, který nejenže teplotu ukazuje, ale také ji můžete zvýšit či snížit dle vlastní potřeby. Více ledu znamená, že teplota v lednici je příliš nízká. Může se to stát omylem, můžete se o termostat opřít, když je umístěn nešťastně, a výsledkem je tvorba ledu.

Dalším problémem je, když lednici otevíráte příliš často, navíc na delší dobu. Pokojová teplota proniká do lednice, která si začíná mylně myslet, že výkon je nedostatečný, a teplotu může upravit sama. A pokud ne, tímto způsobem do ní naháníte vlhkost, která časem zamrzne a vytvoří se led.

Pokud těsnění nefunguje tak, jak má, lednice se opravdu činí, ovšem rozhodně ne ve váš prospěch. Je-li těsnění již opotřebované, zavolejte servisní službu, která vám těsnění vymění. Pokud se vše zdá být v pořádku, ujistěte se, že se dveře dovírají, v jejich dovření nepřekáží nějaký předmět a těsnění je zcela čisté.

A pokud jste fanoušci úschovy nedojedeného jídla do lednice, měli byste ho nechat úplně vychladnout předtím, než ho takto uložíte. Teplé jídlo opět zvyšuje vlhkost v lednici, stejně jako velké množství čerstvého ovoce či zeleniny.

Jedlá soda zpomalí rychlost tvoření ledu

Jednou z nejlepších metod, jak se vyhnout brzkému opětovnému odmrazování lednice, je použití jedlé sody bezprostředně po odmrazení a vysušení lednice. Jedlá soda není nikterak těžká na sehnání ani drahá a je to tudíž dostupný způsob, jak si odpočinout od příliš časté péče o lednici. Jedlá soda nedovolí vlhkosti, aby se usadila ve vaší lednici.

Napřed odmrazte lednici, poté vysušte její vnitřek. Následně si připravte jedlou sodu a nasypte dvě polévkové lžíce plné sody na vlhký hadřík. Otřete jím vnitřek. Během této činnosti je však potřeba vyhnout se gumovému těsnění, jedlá soda má totiž tendenci ho ničit. Jako ochranu svých rukou pro jistotu zvolte gumové rukavice.

Tato metoda má tu výhodu, že na sebe váže nepříjemné pachy. Proto, pokud jste do lednice umístili něco silně zavánějícího, určitě není na škodu použít jedlou sodu, čímž odstraníte zápach a snížíte vlhkost v lednici zároveň.

Při odmrazování zkuste využít kuchyňský olej.
Při odmrazování zkuste využít kuchyňský olej. | Zdroj: EsinDeniz / Depositphotos

Vyhněte se častému odmrazování s pomocí stolního oleje

Pokud náhodou nemáte doma jedlou sodu, dobrou alternativou je použití oleje, který používáte na vaření a smažení. Stačí jen pár kapek na vlhký hadřík a následně se držet návodu při použití jedlé sody.

A pokud čistou náhodou nemáte jedlou sodu ani olej, nezoufejte. Pokud máte glycerin, problém máte vyřešen. Používá se stejný postup jako v případě oleje.

Tyto metody vám usnadní práci i čas. Brzy si začnete všímat, že vrstvy ledu již nejsou tak tlusté jako dříve, či že za stejný čas se žádný led nevytvořil.

Zdroje článku: