Když má ibišek málo květů: Na umístění i následné péči záleží. Staňte se mistrem v pěstování této krásné rostliny

Když má ibišek málo květů: Na umístění i následné péči záleží. Staňte se mistrem v pěstování této krásné rostliny
Za příznivých podmínek má ibišek hodně květů. Pokud se to neděje, pravděpodobně není na tom správném místě, je přehnojený nebo jste ho v zimě zapomněli ochránit před mrazem. Přečtěte si, jak správně pečovat o ibišek, tak aby vám už dělal jen samou radost.

Ibišek potřebuje sluneční svit, aby se mu dařilo, ne však pařák

Ibišek potřebuje dostatek slunce – na jaře a na podzim tolik, kolik je možné, a přes léto mu svědčí stinnější místa, a proto ibišek v květináči v létě přesuňte na jiné místo v deset či jedenáct hodin ráno a vraťte ho na slunce až kolem třetí hodiny odpoledne.

S ibiškem v záhonu nic moc nenaděláte, proto by měl být zasazen na místě, kde má šanci ukrýt se ve stínu, jakmile nastane poledne.

Také nemá rád silné deště a vítr, a proto je vhodné umístit ho někam, kde mu tyto výkyvy počasí vadit nebudou.

Příliš časté hnojení mu nedělá dobře

Ibišek, stejně jako většina jiných rostlin, by se měl hnojit pouze v období růstu. Pokud jste loni hnojili i na podzim, toto může být příčina příliš malého množství květů. Velké množství živin je pro ibišek ne vždy dobré – naopak dělá rostlinu náchylnou na mráz.

S přihnojováním ibišku buďte opatrní, ne vždy je větší přísun živin prospěšný
S přihnojováním ibišku buďte opatrní, ne vždy je větší přísun živin prospěšný | Zdroj: antifriz83 / Depositphotos

Péče o ibišek v zimě

Když se bude blížit zima, důkladně se o svůj ibišek postarejte. Péče o ibišek před zimou a v zimě je důležitá. V závislosti na tom, zda péči zanedbáte či nikoli, budete zklamaní z květů příští rok nebo budete mít radost.

Jak se tedy postarat o ibišek v zimním období? Než udeří mrazy, kolem keře ibišku vytvořte kruh z listí, které spadalo na podzim. Také je vhodné koupit zimní rouno a do toho zabalit květy, aby byly alespoň částečně před mrazem chráněny.

V případě, že ibišek pěstujete doma, stačí ho pouze přemístit, aby na něj nefoukalo a aby mu nebyla zima. Zase to ale nepřehánějte s teplem, v zimě by mu mělo být o něco chladněji. Přece jen se jedná o venkovní rostlinu, nikoli o pokojovou.

Další rady, které ibišku zajistí spokojený život

Kromě dostatku slunečních paprsků, adekvátního hnojení a péče v zimních měsících ibišek potřebuje další jisté podmínky, aby se mu dařilo a dělal vám radost svými květy.

Půda by se neměla zavodňovat, v období dešťů by neměla být nasáklá hlínou, aby kořeny ibišku nezačaly hnít či plesnivět. Také pokud ibišek pěstujete v květináčích, není vhodné rostlinu přelévat. Půda by měla být vlhká, ale ne přímo mokrá. Když ibišek kvete, je ideální ho zalévat každý den, pokud již nekvete, stačí mu vody méně.

Půda by měla být mírně kyselá až zásaditá. A stejně jako v případě přílišného hnojení, také příliš málo živin ibišku škodí.

A pokud pěstujete ibišek doma, v zimních měsících byste ho neměli nechávat v přetopené místnosti. Měl by být na místě, kde je o pár stupňů méně než teplota, kterou nazýváme běžná pokojová.

S těmito radami se můžete těšit na ibišek, který má květů více než dost. Dokonce i sousedé vám ho budou závidět. Trpělivost je zde však důležitá. Někdy se ibišek vzpamatuje až napřesrok. Je důležité věnovat mu tu správnou péči a nepřehánět to jak s hnojivem, tak ani se zaléváním.