Kde se vzala žemlovka a které zahraniční jídlo se jí podobá

Kde se vzala žemlovka a které zahraniční jídlo se jí podobá
Žemlovka je už tradiční sladké české jídlo, které má pravděpodobně původ ve střední Evropě. Na stole se objevovala hlavně v „chudých letech“, kdy představovala jídlo, které chutnalo i dětem, zasytilo a pomohlo hospodyním zpracovat starší pečivo.

Podobně zpracovávaly anglické kuchařky zbytky do pokrmu zvaného bread pudding a francouzské domácnosti zase vsadily na pain perdu.

Historie

Žemlovka pravděpodobně pochází z 18. nebo z 19. století, kdy byly v české kuchyni velmi oblíbené různé pokrmy z chleba a pečiva, které pomáhaly využít přebytky a zajistit, že nic nepřijde nazmar. Vzhledem k tomu, že šlo hlavně o pokrm chudých, žádné zmínky v historických pramenech staršího data nejsou.

V českých kuchařkách z konce 19. století se už objevují první recepty na žemlovku, i když v jednodušší podobě, než ji známe dnes. Od té doby už je doloženo, že se u nás žemlovka ujala a nakonec si ji nejeden z nás pamatuje jako pokrm ve školních jídelnách.

V domácnosti se do ní kromě starého pečiva zužitkovala jablka, která už pomalu degradovala, takže se žemlovka připravovala hlavně od okamžiku, kdy začala na zahradách ze stromů opadávat jablka a na talířích ji lidé měly po celou zimu, kdy se třídila uskladněná jablka.

Složení

Základem žemlovky je tvrdší pečivo, obvykle rohlíky nebo housky, mléko, vejce, cukr a jablka, která pokrmu dodávají sladkost a svěžest. Pro vůni se do ní přidává třeba skořice nebo vanilka. Cukr se mohl nahradit medem.

Právě proto, že šlo o jídlo, které se v kuchařkách moc nevyskytovalo, hospodyně si základní recept vylepšovaly dalšími surovinami, které měly po ruce. Dnes tak existuje celá škála různých receptů na přípravu. Dokonce se připravují i žemlovky s hruškami, nebo se švestkami.

Dnes už se toto jídlo našich babiček pomalu vytrácí a občas jde spíše o nostalgickou připomínku připomínající kuchyni našich babiček.

Inspirace z britské kuchyně: bread pudding

bread pudding
bread pudding | Zdroj: belchonock / Depositphotos
  • 6 plátků už oschlého chleba, natrhaného na malé kousky (rozumí se všechny druhy pečiva jako je challah, brioška, kváskový nebo francouzský chléb)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • ½ šálek rozinek nebo třeba pár kousků čokolády (volitelné)
  • 2 hrnky mléka
  • ¾ šálek bílého cukru
  • 4 velká vejce, rozšlehaná
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Jak na to

  • Shromážděte všechny ingredience. Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Kousky chleba vložte do čtvercového pekáče. Chléb pokapejte rozpuštěným máslem a navrch posypte rozinkami.
  • Ve střední míse prošlehejte mléko, cukr, vejce, skořici a vanilku, dokud se dobře nespojí.
  • Nalijte směs na chléb a lehce zatlačte vidličkou, dokud nebude celý chléb pokrytý a nenasákne tekutinu.
  • Pečte v předehřáté troubě dozlatova, dokud vršek lehce nepopraská, asi 45 minut.
  • Podává se třeba s vanilkovým krémem.
Zdroje článku: