Kde se daří révě, přežije s trochou péče i fíkovník

Kde se daří révě, přežije s trochou péče i fíkovník
Tato vytrvalá rostlina se ještě moc v našich zahradách neuchytila, ale i u nás, v nejteplejších oblastech, se jí může na teplém a chráněném stanovišti dařit. Jde o nenáročnou rostlinu, která bude chtít jen zimní ochranu. Je také ideálním kandidátem na pěstování v nádobě.

Smokvoň obecná je další název rostliny, pod kterým ji možná v obchodě najdete. Pokud má být fíkovník zasazený venku, je dobré se zaměřit i na odolnější odrůdy, jako je třeba Violeta, u které se uvádí odolnost –19 °C, pokud bude mýt kořeny chráněné silnou vrstvou mulče nebo smrkových větví a mladá rostlina bude v zimně chráněná třeba bílou netkanou textilií.

mladá rostlina v květináči
mladá rostlina v květináči | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

I tak se doporučuje do volné půdy vysazovat rostlinu ve stáří dva až tři roky, která už je odolnější. Při výsadbě je také třeba pamatovat na to, že fíkovník není žádný drobeček a může se dorůst (podle odrůdy) 3 až 10 metrů.

Ve střední Asii, kde je rostlina původně doma, se lahodné plody sklízí až 3x ročně. I u nás s trochou trpělivosti lze očekávat z rostlin vysazených venku jednu sklizeň a to na konci léta a během podzimu, nejdříve však čtyři roky po výsadbě.

Fíkovník lze vidět jako strom i keř. Koruna stromu by se měla řezem udržovat dutá. Pravidelný řez podporuje růst nových bočních výhonku.

Květenství

Květy se na rostlině objevují na jaře a proto je třeba ostražitosti, aby nepomrzly, Lepší jsou 2 až 3 vrstvy netkané textilie jako ochrana rostlin vysazených venku.  Výrazně dekorativní listy mají svěží zelenou barvu a jsou nápaditě vykrajované. Květy jsou naopak drobné a nevýrazné, uzavřené v zeleném kalichu, který má nahoře otvor pro opylovače. Rostlina je dvoudomá. Samčí i samičí květy jsou snadno přehlédnutelné.

Žádané jsou samičí rostliny, které i bez opylení tvoří plody – fíky. S opylovači tedy není nutné počítat, pokud jsou květy ještě chráněné před nepříznivým počasím. Plod je menší, mírně hruškovitý. Slupka může zůstat zelená, nebo se změní na fialovou. Dužina uvnitř je bílá, růžová, červená, fialová nebo téměř černá a příjemně sladká. Proto jsou fíky v zemích, kde rostou běžně v zahradách (narazíte na ně třeba na dovolené v Itálii) hojně používané na výrobu marmelád anebo na pečení výtečných koláčů.

plody fíkovníku
plody fíkovníku | Zdroj: weyo / Depositphotos

Zdravé a sladké plody

Plody jsou velmi zdravé. Kromě vitamínů C a B dají tělu vápník, hořčík a železo. Jsou výborným ovocem pro lidi trpící zácpou a chudokrevností. Kromě čerstvých plodů dozrávajících během podzimu, které mohou obsahovat až 25 % cukru, jsou fíky častou pochoutkou v zimě, kdy se konzumují sušené. V tomto případě mají trojnásobné množství cukru a je třeba si hlídat zkonzumované množství.

Pěstování v nádobách

Rostlinu lze pěstovat i v méně příznivých podmínkách v nádobách a na podzim ji chránit v místě, kde nemrzne. Nemá požadavky na světlo, protože listy odrůd pěstovaných venku opadají a na jaře zase vyraší. Zimu muže tedy přečkat i na tmavším schodišti nebo v rohu chodby, pokud nemáte zimní zahradu.

Prvních pět let roste fíkovník v nádobě velmi rychle a proto se doporučuje každý rok rostlinu přesazovat. Později už stačí kvůli obměně substrátu a velikosti květináče přesazování jednou za pět let.

Rostlina v nádobě vyžaduje během vegetačního období zálivku a přihnojování. Naopak, během vegetačního klidu nepotřebuje nic, kromě malé zálivky třeba jednou měsíčně. Při přemístění rostliny v nádobě ven je třeba mladé lístky chránit před mrazem, ale i před ostrým sluncem a dopřát rostlině čas, aby se na přechod do venkovního prostředí připravila.

Zdroje článku: