Každá bonsaj je originál. K vypěstování té vlastní je potřeba hlavně trpělivost

Každá bonsaj je originál. K vypěstování té vlastní je potřeba hlavně trpělivost
Většina lidí si první bonsaj přinese z obchodu. Mnohem zábavnější způsob, jak si pořídit tuto nádhernou přírodní dekoraci, je vlastní vypěstovaný a upravený strom. Často se z bonsajových technik stává koníček na celý život.

Tvorba bonsají je vlastně umění a navíc zdokonalované po staletí. S trochou základních znalostí se dá začít s pěstováním těchto mini stromků v každém věku.

Jak začít

dívka pečující o bonsai
dívka pečující o bonsaj | Zdroj: mjth / Depositphotos

Pokud má být bonsaj venku, je třeba si vybrat takový druh stromu, který přežije místní klima. Většina netropických stromů je dokonale přizpůsobena k růstu venku, pokud jsou chráněny před intenzivním slunečním zářením nebo silným mrazem. Výběr odrůdy stromu, kterému se v místní oblasti daří, je sázkou na jistotu.

Při volbě stromku do interiéru lze sáhnout i po tropických druzích.

Stromek z místního prostředí si lze najít v přírodě, ale je třeba respektovat vlastnictví pozemků. Další možností je, vhodný strom si vypěstovat z řízku nebo ze semene.

Techniky tvarování a stylingu

Když je vybraný nebo vypěstovaný stromek k dispozici, je čas začít s jeho tvarováním a úpravou.

Toto je kreativní a zábavná část pěstování bonsají, ale je to také ta nejnáročnější část. Ačkoli může trvat roky osvojit si dokonale techniku a zdokonalovat si ji, základy jsou poměrně jednoduché.

Prořezávání větví

Základní a nejdůležitější technika je prořezávání. Prořezávání je klíčový postup používaný k tvarování stromů a udržování jejich miniaturních rozměrů. Cílem je vytvořit bonsaj, která přesně kopíruje miniaturní verzi velkého stromu v jeho přirozeném prostředí. Nejlepší čas na prořezávání stromu je na jaře, i když existují určité rozdíly v závislosti na typu stromu. K prořezávání silných větví jsou vhodné konkávní řezačky. Vytvářejí dutější ránu, která se hojí mnohem lépe než u standardního řezu. Je dobré si prohlédnout před začátkem prořezávání fotografie bonsají nebo si třeba zajít na výstavu pro inspiraci.

Větve by se měli odstranit v těchto případech:

  • když jsou na kmeni stromu dvě větve ve stejné výšce, jedna se odřízněte a druhá zůstane.
  • když je větev s nepřirozenými ohyby
  • pokud jsou v horní části stromku větve nezvykle silné

Drátování je další základní technika

drátování bonsaí
drátování bonsají | Zdroj: Bubbers / Depositphotos

Pečlivým omotáním eloxovaného hliníku nebo žíhané mědi kolem větví je lze alespoň do určité míry ohýbat a tvarovat podle potřeby. Drátovat lze nepřetržitě, ale je nutné hlídat velikost větví, aby se drát nezačal zařezávat do dřeva.

Péče o bonsaj

Kolik a s jakou frekvencí by se měla bonsaj zalévat, závisí na široké škále faktorů, jako je druh stromu, velikost květináče, půdní směs a klima. Protože se bonsaje obvykle vysazují v tak malých květináčích, mají tendenci poměrně rychle vysychat, takže je důležité je pravidelně zalévat. Nadměrné zalévání však může způsobit hnilobu kořenů. Výběr správné půdní směsi pro vaše bonsaje a pravidelné přesazování je zásadní pro udržení zdravého stromu. Většinu bonsají je třeba přesazovat každé 2 roky, aby se zajistilo, že kořeny nebudou svázané v květináči, což ztěžuje nasávání a skladování vody. Důležitým pravidlem pro zavlažování je bedlivě sledovat strom a půdu a zalévat v případě potřeby, spíše než zalévat jednou denně nebo podle plánu.

Hnojení

Kromě zálivky a přesazování je další důležitou věcí hnojení. Malé květináče omezují zadržování vody a živin. Pravidelné hnojení během vegetačního období stromu je klíčem k zajištění toho, aby strom zůstal zdravý a prospíval. Opět platí, že množství a frekvence, s jakou je třeba hnojit, závisí na druhu stromu.

Umístění

Umístění venkovního stromu dovnitř nebo naopak je nejčastější příčinou uhynutí stromku. Subtropickým stromům se v interiéru bude dařit dokonale, i když obecně potřebují hodně světla a relativně vysokou vlhkost. Lze je pěstovat venku, ale pouze v nejteplejším období v roce.

Venkovní strom, je nejlepší vybrat takový, který je ve vašem prostředí původní. I tyto stromy mohou vyžadovat určitou ochranu před mrazem během chladných zim. Kvůli jejich malým a mělkým květináčům jsou náchylnější k vymrzání. Holomrazy snáze přečkají třeba v chladné garáži.

Zdroje článku: