Kávový lógr upotřebíte i na zahradě: Vysušte ho a vytvořte hortenziím domácí hnojivo, které jim dodá potřebný dusík

Kávový lógr upotřebíte i na zahradě: Vysušte ho a vytvořte hortenziím domácí hnojivo, které jim dodá potřebný dusík
Hnojiva jsou často plná chemikálií. Pokud jste fanouškem domácích produktů, máme pro vás dobrou zprávu. Sedlinu, která zbyde z vaší ranní turecké kávy, nemusíte vyhazovat. Použijte ji jako hnojivo a vašim hortenziím se začne více dařit.

Proč hnojit domácími prostředky

Hortenzie potřebují hnojivo, aby rostly rychleji a kvetly jedna radost. Čas na hnojení je v plném proudu, naposledy byste měli hnojit na konci července. V tu dobu hortenzie přestávají potřebovat více živin, jejich růst se začíná zpomalovat a navíc později pohnojení jedinci nezdřevnatí a zima pro ně bude primární hrozbou, budou náchylné k umrznutí.

Ačkoli je jednoduché zakoupit si hnojivo průmyslově vyrobené, právě tato hnojiva mohou znečistit půdu na vaší zahradě a je dost pravděpodobné, že pokud to s dávkováním přeženete, půda se pro rostliny může stát takřka neobyvatelná.

Naštěstí existují různé domácí metody, jak hortenziím dodat potřebné živiny a přitom se nebát o zdraví celé zahrady. Jedním z těchto přírodních hnojiv je i kávový lógr.

Hnojení kávovým lógrem

Když vypijete svou ranní (nebo odpolední) kávu, co uděláte s lógrem? Zřejmě ho vylijete do kompostu nebo jím zalijete odlehlý strom. Možná jste si všimli, že se jak kompostu, tak stromu začíná dařit lépe, v závislosti na tom, kam jste lógr vylili.

Lógr totiž obsahuje důležité živiny, a tak, pokud si lógr uschováte, můžete ho použít k pohnojení hortenzií. Nejlepší je ho ale trochu vysušit, například přecedit přes sítko, abyste odstranili nadbytečnou vodu. Ta by totiž mohla udělat zejména u hortenzií neplechu, mohla by zplesnivět a plíseň přenést na květiny.

Kávový lógr obsahuje dusík, který hortenziím prospívá, a také snižuje pH půdy, což je pro hortenzie také dobrá zpráva.

Lógr jednoduše nasypte na hlínu a vmiste ho do ní, například hráběmi. Kávový lógr prospívá vedle hortenzií také rajčatům, borůvkám nebo rododendronům.

Další způsoby hnojení hortenzií

Kávový lógr je ideální ekologické řešení, pokud se nemůžete rozhodnout, jaké hnojivo použít. Existují však i jiné prostředky k hnojení hortenzií, které pomohou vašim rostlinkám jen vzkvétat.

Rohovina poskytuje hortenziím tolik potřebný dusík, a to dlouhodoběji než kávový lógr. Jednoduše k hortenziím nasypte hobliny nebo použijte moučku, která začne působit o něco dříve než hobliny. Nehledě na to, co jste použili, toto hnojivo zapracujte do půdy jako v případě kávového lógru.

Kravský hnůj též dodává potřebné živiny. Naštěstí se prodávají pelety z kravského hnoje, které stačí opět zahrabat do hlíny v těsné blízkosti hortenzií a poté stačí sledovat, jak se jim daří.

A poslední tip je kopřivové hnojivo, které si můžete vyrobit sami. Poskytuje květinám ty nejdůležitější živiny, které potřebuje. Vše, co potřebujete, jsou kopřivy a voda. Jeden kilogram kopřiv nakrájejte a zalijte kopřivy vodou, dokud nebudou zcela ponořeny. Deset litrů vody je ideální. Poté nádobu s kopřivami zakryjte a počkejte plné dva týdny. Každý den se vracejte a kopřivy promíchejte. Jakmile se přestanou objevovat bublinky vody, můžete začít hnojit.

Zdroje článku: