Káva a zdraví: Za jakých okolností káva škodí
Kofein ovlivňuje funkci serotoninu a dopaminu v mozku. U žen, které pijí denně dva šálky kávy, studie, provedená na Harvardově univerzitě, prokázala o 20 % nižší riziko deprese. 3 šálky denně dokonce podle profesora Carla Lavie z kardio-kliniky v New Orleans prospívají srdci a působí jako prevence srdečně-cévních onemocnění. Pravidelné pití kávy poskytuje určitou ochranu také před Parkinsonovou chorobou, cukrovkou, onemocnění jater a srdečního infarktu včetně mozkové mrtvice.
Všeho s mírou platí také u kávy
Příliš mnoho šálků denně však může mít na naše zdraví naopak nepříznivý vliv. Zvýšená konzumace kofeinu zvyšuje riziko úzkostných stavů, refluxní choroby jícnu a zlomenin kostí, a to především u žen. U některých jedinců se může objevit také zvýšený krevní tlak a cholesterol, a to zejména jde-li zároveň o kuřáky.
Rozhoduje způsob přípravy
Finská studie prokázala, že pití filtrované kávy zvyšuje cholesterol pouze zanedbatelně. Finové v posledních letech vděčí za pokles cholesterolu v krvi mimo jiné díky změně způsobu vaření kávy. Taktéž káva instantní nezvyšuje cholesterol tak významně jako káva vařená a nefiltrovaná.
Zatímco občasná konzumace kofeinu má spíše pozitivní účinky na zdraví, s prohlubující se závislostí na této látce a vyššímu množství šálků denně převažují účinky škodlivé. Denní množství kávy by tak nemělo přesáhnout 6 šálků.
Zdroje: