Kácení a prořezávání stromů a keřů na zahradě: O tyto byste se měli postarat v červenci!

Kácení a prořezávání stromů a keřů na zahradě: O tyto byste se měli postarat v červenci!
Péče o stromy a keře na zahradě, ať už se jedná o ovocné anebo okrasné, občas vyžaduje ráznější zásahy do jejich růstu s cílem je vytvarovat, nebo úplně odstranit. I prořezávání a kácení by se však mělo provádět ve správný čas.

Ovocné stromy patří mezi oblíbenou součást zahrádky, jelikož přináší nejen výborné plody, ale také potřebný stín v horkých dnech. Stejně tak okrasné stromky slouží nejen jako pastva pro oči, ale umožňují zahradu členit na slunečné a stinné části, a tím podporují variabilitu vysázení květin či drobných plodin. Malé stromky potřebují především dostatek živin, větší a vzrostlé stromy je pak nutné ošetřovat prořezáváním, aby větve nebyly příliš nahusto a dostávalo se jim rovnoměrného osvitu. U starších stromů trpící chorobami nebo již málo plodících pak přichází na zvážení kácení, díky němuž se otevře prostor pro novou výsadbu. Na rozdíl od prořezávání má však kácení svá pravidla a nelze jej vykonávat kdykoliv, a to ani v případě, že je strom napaden škůdci a strádá.

Kdy je možné přistoupit k pokácení stromu

Kácení stromů na veřejných ale i soukromých pozemcích se řídí speciálním zákonem, který zohledňuje celkový ráz krajiny a vliv její přeměny na životní prostředí. Zatímco vysazování nových stromků nebývá speciálně upraveno legislativou, jejich kácení vyžaduje často povolení, případně minimálně správné načasování. Podle poslední vyhlášky již není nutné žádat o povolení pro pokácení stromu na zahradě, pokud není součástí většího celku nebo se nejedná o strom zvláštního významu (například památný strom) a jeho kmen nemá ve výšce 130 cm obvod kmene větší než 80 cm, výrazně se však doporučuje kácení provádět až v období vegetačního klidu (tedy od začátku října do konce března). Důvodem není ani tak ochrana stromu jako ochrana souvisejících ekosystémů, tzn. hmyzu, který ho opyluje nebo ptáků, jež v korunách stromu hnízdí, a jiných živočichů, pro které je strom přirozeným domovem.

Kdy je vhodné stromy prořezávat

Prořezávání stromů se řídí obdobnými pravidly jako jejich kácení, je však o něco benevolentnější, jelikož tento typ péče pomáhá stromům lépe pracovat s živinami, růst a plodit. I v tomto případě se však doporučuje k prořezávání přistupovat mimo vegetační období, u ovocných stromků se preferuje zimní prořezávání v únoru a březnu. Některé stromky je však výhodnější prořezávat v jiných měsících, což by mělo být ovšem prováděno pouze v případě, že odstraněním větví nenarušíte daný biotop (tedy osídlení ptactvem či jinými živočichy).

Prořezávání stromů se řídí obdobnými pravidly jako při jejich kácení
Prořezávání stromů se řídí obdobnými pravidly jako při jejich kácení | Zdroj: alexraths / Depositphotos

Které stromy ošetřovat v červenci

V červenci je vhodné se pustit do prořezávání ovocných stromků a keřů. Období je ideální pro bobuloviny a peckovice. Nevhodně umístěné větvičky a výhonky byste tak měli odstraňovat například u třešně, broskve, švestky či ořešáku. Mezi okrasnými stromy a keři se můžete zaměřit na akát a všechny druhy větších keříkových růží. Díky prořezání u jmenovaných dosáhnete bohatšího tvaru, případně větších květů. U ovocných stromků a keřů prořezání zajistí dostatečné rozložení slunečního záření a dosáhnete tak větších plodů.

Zdroje článku: