Jen ji nevyhazujte: Čtyři tipy, jak znovu využít bramborovou vodu v domácnosti

Jen ji nevyhazujte: Čtyři tipy, jak znovu využít bramborovou vodu v domácnosti
Bramborová voda, kterou byste normálně vylili do odpadu, může být cenným zdrojem živin a užitečným pomocníkem v domácnosti.

Bramborová voda, tedy voda, která vám zůstane po vaření brambor, často končí v odpadu. Což není úplně špatně, protože odpad šetrně čistí. Ale bramborová voda má řadu užitečných vlastností, které můžete v domácnosti využít.

Nevyhazujte vodu z brambor

Nutriční specialista Grant Tinsley, Ph.D., vysvětluje, že bramborová voda obsahuje cenné živiny, jako jsou vitamíny a minerály, které se z brambor při vaření uvolňují. Namísto toho, abyste bramborovou voda zbytečně vyhazovali, můžete ji znovu použít a využít její prospěšné vlastnosti. 

Je to skvělé hnojivo pro rostliny

Bramborová voda je bohatá na živiny, které mohou prospět vašim pokojovkám. Použití bramborové vody jako hnojiva je velice jednoduché. Stačí ji nechat vychladnout na pokojovou teplotu a zalít jí květiny, bylinky a další rostliny, abyste jim dodali přirozené minerály a vitamíny.

Voda z brambor je plná živin, proto se skvěle hodí i jako hnojivo pro rostliny
Voda z brambor je plná živin, proto se skvěle hodí i jako hnojivo pro rostliny | Zdroj: vitaliyborcovskiy / Depositphotos

Úžasná přísada do pečiva

Bramborová voda může být skvělou přísadou do pečiva, protože pomáhá udržovat těsto vláčné a zvyšuje jeho objem. Nahraďte část tekutin v receptech na chleba, rohlíky nebo jiné pečivo bramborovou vodou. Redaktoři z LittleHouseLiving vysvětlují, že škrob působí jako zahušťovadlo, dodává živiny a zlepšuje chuť a strukturu pečiva.

Přírodní čistič zdarma

Škrob obsažený v bramborové vodě může být efektivním prostředkem pro čištění různých povrchů. Bramborovou vodu můžete použít například k čištění stříbra nebo nerezové oceli. Stačí namočit měkký hadřík do bramborové vody a jemně otřít povrchy, které chcete vyčistit. Redaktoři z webu Merkur doporučují teplou vodu z brambor i na odolnou špínu, například na pánvích nebo na nádobí. Nechte působit několik minut a poté opláchněte čistou vodou a osušte.

Základ pro polévky a omáčky

Bramborová voda je také výborným základem pro různé polévky a omáčky, protože dodá jídlu extra chuť a navíc je zahustí. Při přípravě polévek použijte bramborovou vodu místo části vývaru nebo vody. Při vaření omáček ji přidejte v průběhu vaření pro zahuštění a lepší konzistenci.