Jemné křupavé brambory s chutí a vůní citronu. Kulinářský zážitek podtrhne a zpříjemní pravou letní večeři v řeckém stylu

Jemné křupavé brambory s chutí a vůní citronu. Kulinářský zážitek podtrhne a zpříjemní pravou letní večeři v řeckém stylu
Dalo by se říci, že klasickým pečeným bramborům a hranolkům právě odzvonilo. Hitem se stávají nepřekonatelné řecké citronové brambory. Báječný letní tip na delikatesní oběd i večeři.

Základní recept na řecké citronové brambory

Pojďte si s námi připravit luxusní, a především rychlou pochoutku, na kterou budete potřebovat doslova jen pár ingrediencí. Brambory jsou téměř každodenní komoditou české kuchyně. Nyní se ale dostávají na výslunní a dostávají punc luxusu v podobě nového receptu. Prakticky virálním se stal během chvíle recept na vynikající jemné pečené brambory se šťavnatým citronem. Lehký pokrm Vás zasytí a zároveň si pochutnáte na netradičním spojení surovin.

Připravte si:

  • Očištěné a nakrájené brambory na měsíčky (vyberte nejlépe škrobovité brambory, které si zachovají měkký a nadýchaný střed) 7-8 kusů
  • Olivový olej - 3/4 šálku
  • Sušené oregano – 1 lžička
  • Mořskou sůl
  • Vývar dle Vaší chuti (kuřecí, nebo zeleninový) - 3/4 šálku
  • Šťáva ze dvou citronů
  • Česnek – dle chuti
  • Na ozdobu můžete zvolit čerstvé bylinky

Očištěné a nakrájené brambory naskládejte do zapékací misky tak, aby se nepřekrývaly. Zakapejte olivovým olejem, přidejte sušené oregano, mořskou sůl a česnek. Zapékejte brambory po dobu 15 minut (180 °C), poté přilijte vývar dle Vašeho výběru a pečete dalších 15 minut. Po této době vymačkejte šťávu z citronů a přilijte na brambory. Dále pečte brambory dozlatova.

Tip: Pro urychlení procesu přípravy je vhodné brambory lehce předvařit. Snadno tak do sebe absorbují všechny chutě a vůně.

Zažijte chuť „řeckého léta“ ovoněného parmezánem, nebo bylinkami

Pokud jste gurmáni, jistě si rádi základní recept vymazlíte dle svého gusta. Na brambory lze přidat malé množství medu pro ozvláštnění chuti, pepř, hořčičný prášek, parmezán, nebo bylinky dle Vaší chuti. Fantazii se meze nekladou.

Brambory skvěle chutnají i třeba s grilovaným masem, ideální pokrm na léto
Brambory skvěle chutnají i třeba s grilovaným masem, ideální pokrm na léto | Zdroj: lenyvavsha / Depositphotos

A jaké jsou vlastně benefity tohoto lahodného pokrmu?

  • Autentická chuť středomořské kuchyně.
  • Skvěle chutnají i za studena.
  • Báječné pohoštění pro rodinu i návštěvu.
  • Rychlá a chutná večeře.
  • Brambory chutnají báječně jako příloha, ale i samotné.
  • Jednoduchý a rychlý pokrm s minimem ingrediencí.

Tradiční i nevšední servírování

 Pečené brambory se zlatavou křupavou slupkou budou chutnat náramně samotné a oslníte tak nejednu návštěvu, nebo Vaše mlsné děti. Řecké citronové brambory budou i skvělou přílohou k pečenému jehněčímu, kuřecímu masu, k vepřovému, nebo hovězímu steaku. Milovníci sýrů si na upečené brambory mohou dopřát vrstvu strouhaného parmezánu. Skvělou volbou budou pak sušená rajčata, olivy a čerstvé bylinky. O gastronomický zážitek se může postarat i vynikající chlazený okurkový salát s koprem.

 

Pokud pokrm doplníte o lehké bílé víno, zažijete přímo kulinářský skvost s nádechem středomoří.