Jednoduchost je hlavní ingrediencí při vaření Jamieho Olivera
Jamie Oliver tvrdí, že uvařit lze jen z pěti ingrediencí
V létě roku 2017 vydal šéfkuchař Jamie Oliver knihu, která se skládá z receptů na jídla, která vznikla pokaždé jen z pěti hlavních ingrediencí. Kniha nese název „5 ingrediencí pro rychlá a snadná jídla“ a má příjemnou grafiku.
Šéfkuchař Jamie Oliver v ní radí, že základem je doma mít 5 nezbytných dochucovacích přísad, aby bylo později vaření jako procházka růžovou zahradou. Podle něj stačí mít doma sůl, pepř, červený vinný ocet, olivový olej na vaření a extra panenský olivový olej na dochucování. Tyto přísady vám zajistí, že vaše jídla budou vždy skvěle dochucená.
Abyste to však špatně nepochopili, Jamie Oliver netvrdí, že ze soli a vinného octa lze uvařit jídlo. K těmto dochucovadlům jsou potřeba další ingredience. Přitom chutné a vyvážené jídlo jich nepotřebuje více než 5.
Podle jeho knihy receptů si můžete připravit kouřového lososa s chorizem za 11 minut nebo skvělou pikantní řepu z pěti hlavních ingrediencí, která vás v kuchyni nezdrží déle než půl hodiny.
Vaření vás může začít i bavit, když se naplno ponoříte do celého procesu
Jiný odborník na slovo vzatý Michal Hromas by slova Jamieho Olivera o jednoduchosti při vaření jen potvrdil. Vyhlášený kuchař pro změnu jednoduchost kombinuje s hloubkou celého procesu. Pro něj je důležité, aby jídlo jeho hostům chutnalo. Úplně stejně klíčové pro něj však je, aby při přípravě jídla v kuchyni neplýtval surovinami. Razí heslo, že ani plná lednice nezaručí, že budete mít kvalitní pokrm na stole.
Velmi lehce se totiž může stát, že se kvůli špatnému uskladnění suroviny v lednici jednoduše zkazí. Vyplatí se proto plánovat jídelníček a podle něj nakupovat suroviny. Vhodné také je vymyslet takový systém uskladnění potravin v lednici, který zaručí, aby se nezkazily. Důležité je při vaření myslet i na využití odpadu z kuchyně, a to buď ke krmení zvířat nebo do kompostu. Jedině tak vaše vaření získá celistvost a vy z něj můžete mít radost.