Japonské javory: Krása, která odliší vaši zahradu od těch sousedních

Japonské javory: Krása, která odliší vaši zahradu od těch sousedních
Túje, jalovce, tisy, nebo magnolie má dnes na zahradě každý. Japonské javory jsou sice opadavé listnáče, ale v zahradách na sebe umí doslova strhnout pozornost. Jsou jasnou jedničkou mezi druhy, které se k nám dostaly z Asie.

Z mnoha druhů si největší pozornost získal javor dlanitolistý (Acer palmatum). Důvody vedoucí k jeho vysoké oblibě jsou zřejmé. Dřeviny mají velmi jemnou texturu, jsou na pohled velmi nápadné i ve skupinové výsadbě a velmi elegantní. K jejich přednosti patři i to, že umí zahradu zdobit velkou část roku. Dokonce i v období rašení připomínají krásné výtvarné dílo. Listy ševelící v letním vánku jsou skvělým doplňkem pro romantické letní večery. Kdo nepodlehne kouzlu dřevin v létě, určitě si barevnou nádheru vychutná plnými doušky na podzim.

To, co tyto listnáče zpopularizovalo nejen v Asii, je jejich malá výška, která jim otevřela branky i do malých zahrad. A je z čeho si vybírat.

Javor dlanitolistý má celou řadu kultivarů. Ty se liší nejen barvou a tvarem listů, ale i rozměry v dospělosti. Lze si tedy vybrat úplně malé a pomalu rostoucí druhy nebo ty bujnější.

Když dojde na barevnost, je tento javor nepřekonatelný. Najdou se kultivary se sytě zelenými listy, některé druhy mají na podzim výrazně oranžové listy a mezi nejprodávanější patří kultivar se stále červenými listy, které zdobí zahradu po celou dobu vegetace.

Pro úspěšné pěstování

V zemích původu rostou tyto javory v horských lesích s velkou vzdušnou vlhkostí. Není dobré je vysazovat blízko budov v místě, kam se upírá velkou část dne slunce. V blízkosti zahradních jezírek budou naopak bez údržby prospívat a dělat radost. Dobré je i místo, kde je většinu dne mírný polostín. V hodně tmavém prostředí ztrácí barevné listy svou sytost.

S půdou je to trochu složitější. Rostliny jsou citlivé na přítomnost vápníku. Půda by měla být propustná právě tak, aby se v ní nedržela voda. V příliš písčité půdě hrozí rostlinám poškození mrazem.

Pokud je třeba javor zalévat, mělo by se to dít ráno nebo večer a pokud je to možné, tak mladé listy nevystavovat kontaktu s vodou, která obsahuje vápník. Ideální je zavlažovat rostliny dešťovou vodou.

Při jarní výsadbě neuškodí mladé a narašené rostliny chránit před posledními mrazíky geotextílií nebo je přiklopit obyčejnou papírovou krabicí.

Některé zdroje uvádí, že existuje až 250 různých kultivarů těchto krásných dřevin. Některé jsou svým pomalým vzrůstem a atraktivním vybarvením listů zvláště vhodné pro tvarování bonsaí.

Zdroj článku:
  • Autorský text