Jak zpracovat rebarboru? Zkuste několik způsobů
Zmrazení rebarbory
Pokud máte rebarboru uloženou v ledničce, vězte, že takto vám vydrží maximálně 2 týdny. Proto její přebytek můžete dát jednoduše do mrazáku. Nejjednodušším způsobem, jak ji uložit, je nakrájet ji na malé kostečky, které na sebe navrstvíme do sáčku – a takhle uložíme do mrazáku. Nejvhodnější varianta je sáček se zipem.
Blanšírování rebarbory
Blanšírování je typ úpravy jídla, kdy jakoukoli potravinu na krátkou chvíli ponoříme do vody, následně ji rychle vytáhneme ven a okamžitě ochladíme. A právě tento způsob zpracování je vhodný také před mrzením.
1. Připravíte si hrnec s vroucí vodou a jeden hrnec s vodou ledovou
2. Rebarboru vložíte na krátkou dobu do tohoto hrnce a necháme povařit.
3. Vytáhnete cedníkem.
4. Vložíte do ledové vody, aby se rebarbora ochladila.
Pozor ale, ale při vaření nepřišla do kontaktu s hliníkovým nádobím. Tento materiál totiž při reakci s kyselinou šťavelovou přechází do zeleniny, a tím by vám zničil její chuť.
Zavařování rebarbory
Pokud máte čas a prostor na to, abyste rebarboru zavařili, je to ten nejlepší způsob, který můžete pro její zpracování využít.
Zavařujte ji stejně jako ostatní pochutiny, a to:
- v zavařovacím hrnci,
- v troubě,
- v mikrovlnce,
- v myčce atd.
I když je rebarbora zelenina, díky své chuti ji klidně můžete zavařit ve sklenici společně s ovocem, jako jsou například jablka, meruňky, broskve a další – a vytvořit si tak chutný kompot.
Zdroj: