Jak zařadit ovesné vločky do jídelníčku
Ovesné vločky jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a antioxidanty. Obsahují lecitin, který je důležitý pro zdraví našich nervových spojení. Vločky jsou také vynikající na dobré trávení. Celkově posilují organismus, jsou výborné pro sportovce, malé děti i seniory. Ovesné vločky můžeme přidávat téměř do všech pokrmů, zahustí polévky, omáčky, obohatí dezerty a zpestří naše snídaně. Abyste dosáhli léčebných účinků, zařaďte ovesné vločky do každodenního jídelníčku.
Účinky ovesných vloček
Přispívají k detoxikaci organismu
Snižují hladinu cukru i cholesterolu v krvi
Blahodárně působí na nervovou soustavu
Snižují krevní tlak
Domácí müsli
Nejprve si 500 g ovesných a 100 g pohankových vloček společně se 250 g slunečnicových semínek nebo oříšků opražíme v troubě předehřáté na 150 °C a rovnoměrně rozprostřené pečeme do růžova. Během pečení vločky kontrolujeme a několikrát promícháme, aby se opražily ze všech stran. Po upečení necháme vychladnout. Mezitím si důkladně ve vodě propláchneme 130 g rozinek, osušíme a dáme do vlažné trouby sušit. Suché rozinky smícháme s vločkami a 100 g nakrájeného sušeného ovoce (fíky, datle, hrušky, švestky) a uložíme v zavřené dóze na suchém místě. Müsli obohacujeme syrovým ovocem, zavařeninami a medem. Podáváme s jogurtem, vlažným mlékem nebo kefírem.