Jak využít odřezky z trvalek: Vytvořte si krásné a originální věnce pro ozdobu zahrady i domácnosti

Jak využít odřezky z trvalek: Vytvořte si krásné a originální věnce pro ozdobu zahrady i domácnosti
Máte na zahradě nebo v domácnosti mnoho trvalek, ale nevíte, co s nimi? Během jejich prořezávání se nemusíte zbavovat větviček. Místo vyhození si z nich vytvořte domácí věnec. Vlastnoručně vyrobené dekorace patří k nejhezčím.

Prořezávání rostlin je důležitou činností

Správná péče o rostliny nevyžaduje pouze pravidelnou a správnou zálivku nebo jejich vhodné umístění. Prořezávání jednotlivých rostlin je stejně důležité. Pravidelným prořezáváním rostlin stimulujete nejen tvorbu květů, ale také zabráníte různým chorobám a zbytečnému dřevnatění rostlin. Většina odřezků končí zbytečně v koši, kompostu nebo jinde, což je obrovská škoda. Příroda nám poskytuje magický svět, jehož krásy se kolikrát zbytečně zbavujeme. Místo vyhození větviček je můžete využít jako dekoraci. Není rostlina, jako rostlina; některé vyžadují prořezávání dříve, zatímco jiné potřebují prořez v pozdějších měsících.

Velmi atraktivní dekorace

Všichni asi víme, jak hezky působí věnce v období Vánoc a jak podporují sváteční atmosféru. Neméně impozantně působí věnce vytvořené v létě. Nejenže vypadají po dekorativní stránce možná ještě atraktivněji, díky pestrobarevnosti, ale lákavá vůně získaná nejrůznějšími květinami dodá věnci i domácnosti – popřípadě zahradě, chatce – ten správný šmrnc a vůni. Příprava takového věnce není vůbec složitá – postačí vám pouze odřezky, květy, drát a kbelík.

Postup u DIY věnce

Vytvoření věnce je naprosto jednoduchá záležitost, kterou zvládne i osmileté dítě. Držte se následujícího postupu:

  • Prořezávání trvalek: vyberte si vhodné trvalky – nejvhodnějšími kandidáty jsou: levandule, divoké víno, kočičí šalvěj, tymián, kontryhel a rozmarýn.
  • Můžete použít i odřezky ze živého plotu. Taková růže nebo černý bez mohou dodat věnci jedinečný šmrnc a vůni.
  • Odřezky vkládejte do kbelíku, abyste dosáhli požadovaného tvaru. Jakmile vytvarujete zhruba věnec, ovažte kolem něj drát.
  • Na závěr přidejte háček do nově vzniklého věnce a zavěste věnec na libovolné místo.

Jednoduchý a rychlý způsob, jak si zvelebit domov

Vytváření DIY věcí je vždy příjemnou aktivitou, u které člověk zrelaxuje. Spojíte tak užitečnou činnost s příjemnou a získáte tím dekorativní prvek na přírodní bázi, aniž byste museli utrácet peníze nebo používali umělohmotné produkty s chemickými přísadami. Práce je nenáročná a člověk u ní zrelaxuje nejen po fyzické stránce, ale hlavně po psychické. Samotná příprava a zhotovení věnce zabere zhruba pět minut, pokud má člověk zkušenosti. Nováčkovi zabere tento postup maximálně dvacet minut.

Vytvořit si můžete třeba krásný levandulový věnec.
Vytvořit si můžete třeba krásný levandulový věnec | Zdroj: volgariver / Depositphotos

Další inspirace pro domácí dekoraci

Pokud vás zajímají ještě další dekorace, můžete vyzkoušet lehce pikantnější variantu pro domácnost. Pokud pěstujete chilli papričky, můžete je rovněž využít k domácí dekoraci. Kromě papričky budete potřebovat jehlu a silnou nit či drát. Jednotlivé kousky chilli papričky propíchněte jehlou a nově vzniklýma dírami provlékněte nit nebo drát. Nezapomeňte udržovat rozestupy mezi jednotlivými kousky papriček, aby nezačaly hnít. Tímto způsobem získáte nejen další dekoraci, ale přispějete procesu sušení. Po uschnutí papriček – asi tři týdny – je můžete svázat pevněji a zavěsit kdekoliv v domácnosti.

Zdroje článku: