Jak využít jedlou sodu na zahradě: Praktické tipy pro každého zahradníka

Jak využít jedlou sodu na zahradě: Praktické tipy pro každého zahradníka
Jedlou sodu všichni známe hlavně z kuchyně, kde je skvělým a nezbytným pomocníkem a součástí každé spíže. Pojďme se tedy podívat, jak ji využít bezpečně a efektivně i na zahradě nebo dvorku a kde se ji raději vyhnout.

Čisté koupaliště pro ptáky

Máte na zahradě koupaliště pro ptáky a kocháte se jejich radovánkami? Aby zůstala voda zdravá a čistá, je důležité ji pravidelně čistit. Jako účinný čistící prostředek funguje právě jedlá soda, která dokáže odstranit nečistoty a bakterie. Jakmile vypustíte vodu a nádobu vypláchnete, nasypte na ni pár lžic jedlé sody a přidejte pár lžic vody, aby vznikl tekutý písek. Pomocí kartáče nádobu vyčistěte a několikrát opláchněte čistou vodou. Nadále se můžete kochat ptactvem na zahradě.

Omlazení venkovního nábytku

Povětrnostní vlivy a déšť mají často za následek ztrátu původního lesku zahradního nábytku. Jedlá soda je bezpečná pro řadu různých materiálů a účinně odstraňuje pachy, nečistoty a skvrny. Stačí smíchat šálek jedlé sody s ¼ šálku vody a vzniklou pastou vyčistit nábytek pomocí houbičky nebo kartáče. Poté opláchnout a nechat uschnout. Rázem je nábytek připravený na další sezónu.

Ochranný prostředek proti plísním na rostliny

Plísně jsou častým problémem zahradních rostlin a mohou je i vážně poškodit. Jedlá soda funguje jako netoxický fungicid, který lze snadno připravit smícháním 4 šálků vody, lžičky jedlé sody a několika kapek přírodního mýdla. Tuto směs nalijte do rozprašovače či postřikovače a aplikujte na postižené listy a stonky. Pokud plíseň nezmizí po několika aplikacích, promyslete silnější antimykotikum.

Odstranění rzi ze zahradního nářadí

Zahradní nářadí snadno podléhá ve venkovních podmínkách korozi. Jedlá soda v kombinaci s octem ji však spolehlivě odstraní. Přes noc namočte nástroj do octa. Poté jej opláchněte a vyčistěte pastou z jedlé sody a vody. Tento postup lze opakovat dle potřeby, abyste nástroj zbavili veškeré rzi.

Zvýšení pH kyselé půdy

Vyvážené pH půdy je nezbytné pro správný růst rostlin. Pokud máte překyselenou půdu, můžete ji neutralizovat jedlou sodou. Přidání jedlé sody do horních dvaceti centimetrů půdy může rychle zvýšit její pH na ideální úroveň. Po několika týdnech působení jedlé sody znovu otestujte, abyste se ujistili, zda je pH stabilní.

Jedlá soda pomůže také při čištění dřevěných palubek.
Jedlá soda pomůže také při čištění dřevěných palubek. | Zdroj: volgariver / Depositphotos

Čištění dřevěných a kompozitních palubek

Dřevěné nebo hybridní palubky vystavené venkovním vlivům mohou časem nést známky znečištění. Směs vody, bílého octa a jedlé sody může pomoci. Vypalubkovaný prostor zameťte a opláchněte, poté aplikujte směs a vydrhněte. Místy se může vyskytovat také plíseň. Pro její odstranění aplikujte jedlou sodu přímo na znečištěná místa a nechte působit.

Chemická rovnováha vody v bazénu

Pro čistotu a bezpečnost bazénové vody je klíčové udržet její správné pH. Pokud je pH vody nižší než 7,2, přidání jedlé sody může pomoci zvýšit jeho hodnotu. Přidání přibližně 0,7 kg jedlé sody na 40 000l vody zvýší alkalitu o 10 ppm. Po šesti hodinách vodu znovu otestujte, abyste dosáhli požadovaného pH.

Kdy se jedlé sodě vyhnout

Jedlá soda je dobrým prostředkem na spoustu povrchů a problémů. Avšak v některých případech je lepší se jí vyhnout. Nepoužívejte ji na rostliny v půdě s vysokým pH, protože by mohlo dojít k jejich poškození.

Také není vhodné ji používat jako odpuzovač králíků a jiných zahradních škůdců, protože dostatek jedlé sody, který by odpudil škůdce by měl negativní vliv na pH půdy, a to může zapříčinit horší růst a zdraví vašich rostlin.

Zdroje článku: