Jak vyčistit okapy pomocí domácích prostředků a ušetřit na údržbě vaší střechy

Jak vyčistit okapy pomocí domácích prostředků a ušetřit na údržbě vaší střechy
Pravidelná údržba okapů je nezbytná pro správné fungování odvodňovacího systému. V tomto článku se naučíte, jak efektivně vyčistit okapy pomocí snadno dostupných domácích prostředků. Nejenže ušetříte peníze, ale také předejdete poškození střechy a základů domu.

Proč čistit okapy pravidelně?

Správně udržované okapy jsou klíčové pro ochranu vašeho domova před poškozením způsobeným vodou. Pokud jsou okapy ucpané listím, větvemi nebo jinými nečistotami, voda nemůže volně odtékat, což vede k přetékání a možnému poškození střechy, fasády, nebo dokonce základů domu. Zanesené okapy mohou způsobit vlhnutí zdiva, vznik plísní a celkově zhoršit stav vašeho domu.

Kdy je nejlepší čas čistit okapy? Ideální období pro čištění okapů je na jaře a na podzim, kdy je v nich nejvíce napadaného listí a jiných organických nečistot. V zimě může přítomnost vody a nečistot vést k zamrzání, což může poškodit samotné okapy nebo způsobit odtržení okapových háků od střechy.

Jaké prostředky můžete použít k čištění okapů?

Naštěstí existuje několik jednoduchých domácích prostředků, které vám pomohou vyčistit okapy bez nutnosti nákladného profesionálního vybavení. Tyto prostředky  jsou běžně dostupné v každé domácnosti a jsou šetrné k životnímu prostředí.

Jednoduchý a přímý způsob jak začít je ruční čištění. Pomocí gumových rukavic můžete odstranit velké kusy listí a větví z okapů. Poté použijte zahradní hadici na propláchnutí zbytků. 

Silný proud vody je ideální na odplavení jemnějších nečistot. Hadici můžete nasměrovat směrem k okapovému svodu, abyste se ujistili, že celý odvodňovací systém zůstává průchozí.

Silný proud vody je ideální na odplavení jemnějších nečistot
Silný proud vody je ideální na odplavení jemnějších nečistot | Zdroj: welcomia / Depositphotos

Pokud jsou vaše okapy silně zaneseny nebo se v nich tvoří plísně, můžete využít kombinaci jedlé sody a octa. Tento účinný čisticí prostředek je nejen ekologický, ale také rozkládá organické zbytky a dezinfikuje povrchy. Smíchejte stejný díl jedlé sody a octa a nalijte tuto směs do okapů. Počkejte několik minut, dokud neproběhne chemická reakce, a následně vše opláchněte vodou z hadice.

Bezpečnost především: Jak zajistit bezpečný přístup k okapům

Při čištění okapů je důležité dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Pracujete ve výšce, a proto doporučujeme použít stabilní žebřík s oporou. Nikdy nestůjte na vrcholu žebříku a zajistěte si dostatečný prostor kolem, abyste mohli manipulovat s hadicí nebo jiným nářadím. Vždy je lepší mít při sobě pomocníka, který vám může žebřík přidržovat a pomoci s podáváním náčiní. Navíc Bob Vila doporučuje: Pokud máte dům vyšší než jedno patro, je lepší si najmout specialistu než riskovat případný pád.

Abyste se vyhnuli častému čištění, můžete použít několik preventivních opatření. Jednou z efektivních metod je instalace ochranných sítí na okapy, které zabrání napadání listí a větví. Sítě jsou snadno dostupné v hobby marketech a jejich montáž zvládnete sami bez nutnosti odborné pomoci. Pravidelná kontrola okapů je dalším důležitým krokem – sledujte, zda nedochází k jejich zanesení a poškození během dešťů.

Čištění okapů pomocí domácích prostředků je jednoduchý a nákladově efektivní způsob, jak udržet váš dům v dobrém stavu. Gumové rukavice, zahradní hadice a směs octa s jedlou sodou vám pomohou odstranit nečistoty a předejdou problémům s odvodem vody. Pravidelná údržba okapů prodlouží jejich životnost a zároveň chrání vaši střechu a základy domu před možnými škodami způsobenými vodou.