Jak vybrat ta nejlepší venkovní svítidla

Jak vybrat ta nejlepší venkovní svítidla
Světlo v zahradě je třeba. Hodí se jako praktické vybavení pro večerní pobyt v zahradě s příjemnou atmosférou, k osvětlení cest, k vytvoření zajímavých scenérii a také jako bezpečnostní prvek pro monitorování okolí domu.

Při volbě druhu osvětlení je důležité si zvolit oblast k osvětlení

Oblast, která potřebuje osvětlení, často určuje, jaký typ osvětlení by v tomto prostoru fungoval nejlépe. Pokud tedy chcete například osvětlit cestu, vyžadovalo by to navigační osvětlení, které lidem pomůže zůstat v bezpečí a snadno sledovat trasu, spíše než dekorativní alternativu, která by mohla osvětlit pouze část cesty.

venkovní světlo
venkovní světlo | Zdroj: mrsiraphol / Depositphotos

Pevná nebo přenosná světla

Pokud jde o to, zda můžete venkovní osvětlení přemisťovat nebo ne, hraje velkou roli zdroj energie. Pevná elektrická světla musí být připojena k elektrické síti, což z nich činí ideální volbu, pokud chcete osvětlení blízko domu. Zatímco osvětlení na baterie nebo solární osvětlení nemají žádná omezení a lze je přemisťovat, jak a kdy chcete. Pokud je tedy oblast, kterou chcete osvětlit, vzdálená od vašeho domova nebo chcete mít možnost upravit osvětlení podle toho, co právě děláte, vyberte jednu z těchto možností.

Každé osvětlení má své výhody

Elektrické osvětlení svítí trvale jasně a tak dlouho, jak chcete. Vzhledem k tomu, že se jedná o trvalé zařízení, musí být upevněno na místě a správně namontováno.

Solární světla nepotřebují žádné kabely, protože ukládají sluneční energii do baterie, která se aktivuje, jakmile slunce zapadne. Díky vylepšením v technologii jsou nyní solární světla výkonnější a vydrží déle. Je třeba dobře vybírat a nečekat, že světlo za pár korun, které vám padne do oka u pokladny v supermarketu, vám osvětlí celou zahradu.

Je třeba počítat s tím, že v zatažených a deštivých dnech se baterie moc nenabijí.

Stejně jako možnosti solárního napájení, ani osvětlení napájené bateriemi  nepotřebuje kabeláž a je přenosné. Na rozdíl od solárních však vyzařuje konzistentní množství světla, dokud se baterie nevybije.

Baterie bude nutné pravidelně vyměňovat, s většími možnostmi osvětlení nebo při častějším používání. To může být nákladné a proto je praktické mít takové osvětlení pouze jako rezervní.

Druhy venkovního osvětlení

Existují dva typy venkovního osvětlení: funkční a dekorativní. Funkční osvětlení má tendenci být upevněno na místě a pomáhá vám i ostatním orientovat se ve venkovním prostoru, ať už jde o zahradu, příjezdovou cestu, nebo pěšinu k altánu.  

Dekorativní osvětlení je na druhé straně o vytváření atmosféry a nálady – například když pořádáte večírek nebo jíte večer pod širým nebem.

Možnosti venkovního osvětlení

solární nástěnné svítidlo
solární nástěnné svítidlo | Zdroj: escapejaja / Depositphotos

Nástěnná svítidla, která se používají k vylepšení exteriéru vašeho domova a také k osvětlení zahrady, se dodávají v široké škále designů – tradičních i moderních, aby vyhovovaly prostoru. Mnohé z nich jsou vybaveny pasivním infračerveným senzorem (PIR), takže se aktivuje pouze při detekci pohybu v určitém rozsahu několika metrů. Tím je zajištěno efektivní využití, které pomáhá šetřit energii. Tato světla nabízejí výběr napájení ze sítě, solární energie nebo baterie.

Sloupová světla, známá také jako patníky, jsou skvělá pro navigaci, běžně se používají k osvětlení příjezdových cest a vchodů do domů. Z tohoto důvodu běžně vyžadují síťové napájení a mají své pevné místo. V nabídce se dají najít i varianty se solárním napájením.

Bezpečnostní svítidla jsou ideální pro odrazování vetřelců a umožňují pohybovat se bezpečně ve tmě. Oblíbená jsou světla s pasivním infračervený (PIR) senzor, který se aktivuje pouze tehdy, když se do jeho zorného pole dostanou zvířata nebo lidé. Při výběru bezpečnostního světla je nutné se věnovat úhlu detekce – ten určuje, jak širokou oblast senzor pokrývá.

Dekorativní venkovní osvětlení

Pro možnost vytvořit tu pravou romantickou a relaxační atmosféru stačí lucerny. Tato přenosná varianta osvětlení je nabízena v atraktivní řadě barev, stylů a materiálů a lze ji postavit nebo zavěsit a vytvářet světelné efekty v různých výškách pro maximální dopad. Vybrat si lze mezi solárním napájením, baterií nebo svíčkami, přičemž chytrý design lucerny chrání plamen svíčky před jakýmkoli větrem.

Pro praktické osvětlení při stolování pod širým nebem se hodí výběr z řady stolních svítidel z kamene, skla nebo kovu. Jsou ideální pro vytvoření intimní a romantické nálady, většinou obsahují čajovou svíčku, ale už se objevují i svítidla se solárním zdrojem.

Na večerní zahradní slavnosti sehrají svou úlohu i světelné řetězce v různých designech. Jsou k dispozici jako solární osvětlení, mají baterie nebo se zapojí do sítě. Je důležité vybírat dekorativní osvětlení určené pro vnější prostředí.

Zdroje článku: