Jak správně rozmnožit rostlinu řízkováním - Podrobný návod vhodný i pro úplné začátečníky

Jak správně rozmnožit rostlinu řízkováním - Podrobný návod vhodný i pro úplné začátečníky
Zvažujete rozmnožit své oblíbené stromy nebo keře řízkováním, ale zatím s tím nemáte příliš velké zkušenosti? Potom jsme pro vás připravili přehledný návod jak na to.

Věci, které je dobré pořídit

Hnojivo - Je vhodné koupit hnojivo, které je speciálně určené pro mladé rostlinky a podporuje jejich růst a kořenění. Nenáročnému zahradníkovi ale postačí i klasické universální hnojivo. Při výběru je třeba dbát na to, aby hnojivo obsahovalo velké množství dusíku, který podporuje růst. Dále doporučuji pořídit tak zvaný hydrogel, který můžeme přidat ke kořenům rostlinky a zejména v prvních fázích růstu jí pomůže, tím že zadržuje vodu v půdě, aby se neodpařovala.
Dále je pak vhodné pořídit speciální folii, klíčivý roztok a hormon, který podporuje růst kořenů. To vše je vhodné přizpůsobit druhu a odrůdě stromu.

Výhody a nevýhody řízkování

Nejprve je potřeba zvážit, zdali je pro vámi vybraný strom, nebo keř řízkování vůbec vhodné. Jedním s faktorů, které jistě stojí za zvážení je genetická identičnost, která může vést k přenosu pozitivních, ale i negativních znaků. Také je potřeba dát si pozor na přenos nemocí s mateřského stromu či keře. Rostliny vzniklé s řezů rostou rychleji, protože mají již částečně vyvinutý systém, který slouží k přijmu vody a živin. Vhodné je řízkovat zejména rostliny, které špatně klíčí

Vzdušné vrstvení

Lepších výsledků dosahují rostliny, které byli před definitivním oddělením od mateřské rostliny ošetřeny metodou vzdušného vrstvení. Jedená se o metodu, která byla známá v Číně již před staletími.

Podrobný postup

  1. Vyberte zdravou větev, která má 1 - 2 centimetry v průměru.
  2. U předělu, kde byste normální řízek odřízly odstraňte ostrým nožem pouze kůru a kambium (tenká vrstva mezi dřevem a kůrou. Kambium je potřeba odstranit velice pečlivě, aby se zabránilo růstu další kůry. Kambium i kůra musí být odstraněno v šířce asi 2 - 4 cm podél celého obvodu větvičky.
  3. Na odkryté dřevo aplikujte zakořeňovací hormon. Tento krok můžete vynechat, ale zvýší pravděpodobnost, že se řízkování podaří.
  4. Obalte větvičku mechem nasáklým vodou.
  5. Celé toto zabalte do folie a tu upevněte provázkem.
  6. Zabalenou část je třeba každé dva až tři dny rozbalit a zkontrolovat, zda je mech stále vlhký, případně jej znovu navlhčit.
  7. Za několik týdnů by měli být viditelné první kořínky, jakmile budou dostatečně silné, je potřeba větev odříznout těsně pod kořeny a přesadit do vhodného substrátu.

Tradiční metoda

Tato metoda je sice rychlejší a snazší, ale zdaleka nedosahuje takových výsledků.

  1. Vybere správnou větvičku, kterou poté odřízneme dvěma šikmými řezy těsně u místa, kde se spojuje s další větví. Odstraníme kůru a kambium u místa, se kterého budou později klíčit kořeny.
  2. Tuto větvičku dáme do vody. Je velice vhodné použít roztok, který podporuje klíčení.
  3. Po několika týdnech by měli být patrné první kořínky. Jakmile budou dost silné, je potřeba větvičku zasadit do substrátu.

U obou metod je vhodné po řezu mateřský strom ošetřit voskem v místě řezu.

Rostlinky je potřeba hlavně se začátku pravidelně přihnojovat a zalévat.  

Zdroje článku: