Jak správně pečovat o zahradní nábytek ze dřeva

Jak správně pečovat o zahradní nábytek ze dřeva
Klíčem k dlouhé životnosti venkovního dřevěného nábytku je začít s kvalitními kusy vyrobenými ze dřeva, které je vhodné pro venkovní použití. Teak, cedr, bílý dub a dokonce i levnější akácie jsou přirozeně odolné vůči hnilobě a dostatečně odolné, aby vydržely všechny druhy povětrnostních podmínek.

Běžné čištění dřevěného venkovního nábytku se nejlépe provádí hadříkem navlhčeným vodou nebo jemným prostředkem na mytí nádobí. Pro hlubší čištění na začátku a na konci každé sezóny nebo v případě silnějších skvrn nebo plísní lze dřevo vydrhnout měkkým kartáčem. Kartáčem je třeba pohybovat po směru vláken dřeva. Odolné a zanedbané skvrny se odstraní nejsnadněji lehkým obroušením dřevěného povrchu (opět ve směru vláken).

dřevěný povrch a štětec
dřevěný povrch a štětec | Zdroj: ogichobanov / Depositphotos

Stříbrná patina pro venkovní nábytek

Potřeba údržby venkovního dřevěného nábytku závisí především na vzhledu, o který usilujete. U většiny dřev bez ošetření se vytvoří stříbrná zvětralá patina a vzhledem k jejich přirozené odolnosti vůči hnilobě vyžaduje malou údržbu. Pro někoho může být právě tento přirozený vzhled atraktivní.

Tmely pro praskliny

Pokud chcete, aby dřevo vypadalo jako nové, praskliny lze ošetřit tmelem určeným pro dřevo. Praskliny vždy představují nebezpečí, protože se v nich může držet voda a ta je aktivátorem hniloby a růstu hub. Obecně se tmely používají opakovaně po několika letech. Po zabroušení splynou s povrchem dřeva.

Shrnutí několika zásad péče o dřevěný nábytek

·       Vždy začněte lehkým čištěním, povrchy podle potřeby lze i zametat měkkým smetáčkem, vysát vysavačem nebo otřít prachovkou. Teprve poté posuďte, zda je potřeba další péče a čištění.

·       Pokud jde o čisticí prostředky na venkovní nábytek, vaším pomocníkem je saponát k mytí nádobí. Pomáhá čistit povrch a nepoškodí ho.  Na odolnější skvrny a plísně je vhodná voda s bílým octem.

·       Při koupi nábytku nepodceňujte manuál, kde výrobce doporučuje tu nejlepší péči, někdy i konkrétní čistící a ochranné přípravky.

·       Opalovací krémy a ptačí trus by měly být z vašeho nábytku odstraněny co nejdříve. Mohou způsobit trvalé skvrny.

·       Běžná údržba nábytku je snadnější, pokud se při delším nepoužívání každý kus nábytku opatří ochranným potahem. Ochrání dřevo před znečištěním i povětrnostními vlivy. Při uskladnění po sezóně potahy usnadní zahájení další venkovní sezóny. Dlouhodobě by mělo být dřevo přikryté prodyšnými potahy a mělo by se zazimovat suché, aby se snížilo riziko plísní.

Povrchová úprava dřevěného nábytku

·       Vnější lak na dřevo : Chrání před poškozením vodou a dodává dřevu odolnou povrchovou úpravu při zachování původní barvy. Lak se pravidelně obnovuje., nejsnadněji štětcem.

·       Vnější mořidlo na dřevo : Zvýrazňuje dřevo přidáním barvy a chrání ho před živly. Nanese se jedna nebo dvě vrstvy pomocí štětce nebo malířského válečku. V závislosti na značce může lazura na dřevo vydržet až 10 let.

·       Vnější olej na dřevo : Chrání, vyživuje vysušené a popraskané dřevo a zvýrazní přirozenou kresbu dřeva. Stačí nanést jednu vrstvu štětcem nebo hadříkem.

·       Prostředky na ochranu a ošetření dřeva v exteriéru : Speciální prostředky chrání nový i starý zahradní nábytek. Fungují proti plísním, dřevokazným houbám, řasám i škůdcům. Nanáší se preventivně před zahájením zahradní sezóny nebo když je třeba.

Zdroje článku: