Jak správně pečovat o orchideje: Udržte své rostliny krásné a zdravé po celý rok, zejména během horkého léta

Jak správně pečovat o orchideje: Udržte své rostliny krásné a zdravé po celý rok, zejména během horkého léta
Léto je ve své polovině, a extrémní teploty zatápí nejenom člověku, ale také přírodě – zejména zvířatům a rostlinám. Orchideje jsou na teplo zvyklé, což však neznamená, že nevyžadují zvláštní pozornost.

Negativní dopady teplého počasí na orchideje

Vysoké teploty v létě nejsou překvapivým jevem. Nicméně dlouhotrvající teploty nad 30 °C příliš nepřispívají některým rostlinám. Orchideje patří mezi rostliny, které jsou citlivé na příliš vysoké teploty. Orchideji se nejlépe daří ve vlhkém klimatu deštného pralesu – příliš slunečního svitu škodí těmto rostlinám. Signály ve formě žlutých a scvrklých listů nevěstí nic dobrého. V takovém případě je nutné zakročit co nejdříve.

Ochrana před sluncem

Vyšší teploty vyžadují častější zálivku – nespoléhejte se však pouze na ní, vyzkoušejte hned několik dalších tipů, jak bojovat s vyššími teplotami. Mezi nejčastější nápady patří:

  • Správné umístění rostliny: orchidej vyžaduje pro svůj růst světlo; neznamená to však, že potřebuje být vystavena na přímém slunečním světle. Místo toho dejte přednost nepřímému světlu, abyste zamezili případnému spálení listů.
  • Pozor na průvan: vyvarujte se umístění rostliny vedle klimatizace nebo do průvanu – obojí může vést k poškození rostliny.
  • Pravidelně kontrolujte kořeny rostliny: zelené kořeny a tmavá kůra znamená dostatek závlahy, takže není nutná zálivka. Šedé a vysušené kořeny indikují silnou potřebu zálivky. Pokud je rostlina vystavěna přímému slunečnímu svitu nebo je na teplém místě, zvyšte frekvenci zálivky na dva dny v týdnu.
  • Občas dopřejte orchideji lázeň: v praxi to znamená, abyste že jí poskytnete více zálivky, zhruba 20 minut počkali a poté slili přebytečnou vodu z talířů. Nezapomeňte uložit rostlinu na vzduch, aby mohla půda dýchat.
  • Důležitý je také pravidelný příjem hnojiva: alespoň jednou měsíčně.
Pro orchideje je důležité správné umístění
Pro orchideje je důležité správné umístění | Zdroj: serezniy / Depositphotos

Nepodceňujte pravidelné větrání

Orchideje nesnáší průvan, ale stejně jako většina rostlin, potřebuje pravidelný přísun vzduchu, jinak hrozí hromadění vlhkosti v půdě. Nejvíce náchylným obdobím je červen–srpen. Otevřené okno v tomto období pomůže nejen rostlinám, ale příjemně ochladí i vnitřek domácnosti během teplých letních nocích. Rostliny můžete umístit ven, například na balkon, zahradu nebo terasu. Nezapomeňte na předchozí rady – vyvarujte se především vystavění rostliny přímému slunci, průvanu a dešti.

Jak zachránit orchidej, pokud se na ní objeví žluté listy

Proč listy orchideje žloutnou a následně chřadnou, jsme si vysvětlili. Jak se ale zachovat, pokud k této skutečnosti vůbec dojde? Většina druhů orchideje vyžadují stinnější místo, kam dopadá nepřímé světlo. Z takového pohledu je ideální průhledný závěs, který chrání rostlinu před přímým dopadem slunečního svitu. Pozor na výkyvy teplot.

Plísně a bakterie

Orchideje patří mezi rostliny, které jsou také bohužel náchylné na výskyt chorob a bakterií. Jejich přítomnost může vést k trvalému poškození rostliny. Mezi prvotní příznaky patří vodou nasáklé skvrny a prohlubně, které jsou zapříčiněny nadměrnou vlhkostí. Přílišné vlhkosti se vyvarujte častější, ale menší zálivkou, aby půda nevyschla. Napadené listy odstraňte, aby se choroba nerozšířila.

Zdroje článku: