Jak správně pečovat o hortenzie v letních vedrech

Jak správně pečovat o hortenzie v letních vedrech
Kvetoucí hortenzie dodávají všem zahradám, zákoutím i balkonům především živost a barevnost. Jsou nenáročné na pěstování, ale když udeří letní slunce, je třeba jim nabídnout dostatečnou péči. Teplo a sucho jsou v naší oblasti stále častější, hortenziím, kterým se dříve dařilo, nemusí spalující slunce vyhovovat. Existuje však několik tipů, jak rostlinám pomoci, aby se zabránilo jejich poškození v příští vlně veder.

Výběr vhodného typu

Na trhu je mnoho druhů hortenzií, které se liší velikostí květů, barev, tvarů i vůní. Obecně je známé, že hortenziím přímé slunce a spalující horké počasí nesvědčí, ovšem mazi širokou škálou druhů najdeme i takové, které si na slunci doslova libují. Vybírejte hortenzie, které snášejí vyšší teploty a jsou tolerantnější k teplu a suchým půdám.

Hydrangea paniculata - hortenzie latnatá

Hortenzii latnatou můžeme zasadit kamkoliv – má ráda polostín i přímé slunce. Na pěstování není náročná, velmi dobře odolává všem chorobám a škůdcům, daří se jí v rozmanitém pH půdy.

Ozdobou jsou bohaté kuželovité květní shluky rozkvétající uprostřed léta, které vydrží kvést až do konce podzimu. Odrůd hortenzie latnaté je několik, jedna z nejoblíbenějších je např. odrůda Limelight, která rozkvétá v barvách zelenobílých a postupně, s nastupujícím podzimem, se zbarvuje do odstínů růžových.

Hydrangea macrophylla - hortenzie velkolistá

Tato odrůda je jedna z nejoblíbenějších a to především pro svoje velké a barevné květy. Poměrně dobře snáší přímé slunce, ale raději vyžaduje polostín. 

Dostatek vody je základ

V horkých letních měsících je velmi důležité dopřát hortenziím pravidelnou a intenzivní zálivku. Zaléváme nejlépe ráno, aby měla rostlina šanci nasát vodu před denním horkem, dohlížíme na to, aby půda zůstávala mírně vlhká.

Ranní zalévání

Dostatečnou zálivku bychom měli hortenziím poskytnou nejlépe po ránu. Zemina není ještě vysušena a do půdy se vsákne ještě dříve, než ji odpaří sluneční paprsky. Voda se tudíž dostane až ke kořenům, čímž se rostlina předzásobí na celodenní horké počasí.

Hloubkové zavlažováním

Potřebnou hydrataci hortenzie získají především pravidelným, hloubkovým zavlažováním, které stačí provádět 1x týdně. Hloubkové zavlažování podporuje růst kořenů, které pronikají hlouběji do půdy a rostlina se tak stává odolnější vůči suchu.

Mulčování

Vlhkost v okolí hortenzie zajišťuje mulčovací kůra, která zároveň reguluje teplotu půdy. Doporučujeme vybírat mulče kvalitní, nejlépe organické, v podobě drobné štěpky.

Polostín a stín hortenziím svědčí

Pro většinu druhů hortenzií jsou přímé sluneční paprsky nežádoucí ba dokonce škodlivé. Mnohdy dochází nejen ke spálení květů a listů, ba dokonce k uhynutí celé rostliny. Při sázení hortenzií vybírejme nejlépe takové místo, kde bude ranní slunce a odpolední stín.

Za velmi vhodnou se doporučuje doprovodná výsadba, kdy v těsné blízkosti hortenzií vysadíme vyšší rostliny nebo keře, které hortenziím poskytnou dostatečný a potřebný stín.

Balkonové hortenzie, které pěstujeme v květináči, musíme před přímým sluncem ochraňovat ještě intenzivněji, neboť jsou daleko náchylnější na teplotní rozdíly. Během dne je tedy posouváme do stínu nebo nainstalujeme stínící tkaninu, která zabrňuje přímému záření na rostlinu.

Hnojení ovlivní barvu květů.
Hnojení ovlivní barvu květů. | Zdroj: nadtochiy / Depositphotos

Hnojivo jako základ krásných květů

Hnojivo je velmi důležité pro zdraví hortenzií a produkci květů. Zejména v letních měsících je hnojivo velmi žádoucí, neboť pomáhá rostlinám vyváženě odolávat rozdílným teplotám.

Hnojivo s pomalým uvolňováním výživy do zeminy aplikujeme již na konci jara. Méně je více, což u hnojení hortenzií platí dvojnásobně. Příliš mnoho hnojiva velmi často vede k nadměrnému olistění na úkor květů a zároveň může dojít k popálení kořenů.

Každý rok může mít hortenzie jinou barvu květů, aniž byste museli rostlinu vyměnit. Jednoduše stačí upravit pH zeminy a hortenzie zareaguje rozmanitou barevnou paletou květů.

Modré až brčálově zbarvené květy – pH půdy pod 6,0

Růžové až červené květy – pH půdy nad 7,0

Pastelově fialové květy – pH mezi 6 - 7

Chcete-li změnit růžové květy na modré, musíte přidat zahradní síru nebo síran hlinitý. Chcete-li změnit modré květy na růžové, použijte např. jemně namletou limetku.