Jak skladovat třešně, aby vydržely co nejdéle v dobré kvalitě
Kdo si bude chtít pochutnat na oblíbených plodech, nebo si upéct bublaninu, musí si třešně koupit na trhu a když bude mít štěstí, necestovali přes celou Evropu, nebo v supermarketu, kde budou nejspíš až ze Španělska nebo z Itálie.
Poptávka po ovoci, kterého si doma moc nevypěstujeme, zákonitě zvyšuje cenu a když už si za zdravé mlsání připlatíme, je dobré vědět, jak ovoce doma skladovat, aby bylo ke konzumaci i další dny.
Většina lidí má ráda velké a křupavé plody sladkokyselé chuti, která je svěží a nenapodobitelná. Třešně také jemně a příjemně voní, což doplňuje požitek z konzumace.
Nejlepší způsob, jak skladovat třešně
Uchovávejte je v chladu. Dejte své třešně do lednice, jakmile se vrátíte domů z obchodu. Třešně ztratí více kvality za jednu hodinu při teplotě 20 °C než za 24 hodin při 1-5 °C. Když přihlédnete ke skladování v bedně v regálu obchodu, nebo dokonce k cestě v autě na tržiště, čím dříve se třešně dostanou do chladu, tím vydrží déle v kvalitě pro konzumaci (i několik dní).
Udržujte je v suchu. Třešně absorbují veškerou povrchovou vodu a změknou, což způsobí hnilobu. Nejlepší volbou je mýt je až před konzumací a osušit buď papírovou utěrkou nebo v odstředivce na salát. Nejvíce třešním škodí, pokud se voda drží v důlku u stonku. Ovoce začne rychle hnít.
Pokud je třešní větší množství, jednou z možností je jejich zamrazení.
Jak zmrazit třešně
Je jasné, že takové plody už neskončí v misce jako pamlsek k televizi a proto je dobré ovoce umýt a vypeckovat. Dnes se dají koupit i vypeckovávače, které celý proces usnadní. Jde to i s improvizovanou metodou, třeba za pomoci lahve s úzkým hrdlem a pevného brčka, které pecku z plodu vytlačí a plod zůstane na hrdle lahve.
Zmrazte je naplocho. Vypeckované třešně vložte do sáčku na zip. Položte sáček naplocho, aby se obsah zamrazil. Tak zabere málo místa.
Takové třešně se dají použít na pečení sladkých dobrot a k přípravě ovocných koktejlů.
Správné rozmrazení
Optimální rozmrazení je pozvolné. Sáček s ovocem se nechá přes noc v lednici, pokud je stále obsah zmrzlý, nechá se pár hodin při pokojové teplotě.
Zamrazený obsah uvolní větší množství šťávy, která se může využít k ochucení nápojů. Plody jsou měkčí, ale na koláče a do bublanin to nevadí.
Výborná jsou i třešňová povidla, která se dělají hlavně z hodně zralých a sladkých plodů a existuje mnoho receptur, jak docílit sladké dobroty, kterou ocení děti jako zdravý pamlsek nebo se hodí k ochucení jogurtu či na koláče.
- Autorský text