Jak si na podzim vytvořit provoněný domov: Esenciální aroma difuzéry, aroma lampy a vonné svíčky

Jak si na podzim vytvořit provoněný domov: Esenciální aroma difuzéry, aroma lampy a vonné svíčky
V teplejších měsících je provonění vašeho domova velmi snadné. Stačí mít otevřená okna a nechat dovnitř proudit vůni kvetoucích rostlin. Po letní bouřce je potom vzduch pročištěný s vůní ozónu.

Na podzim však jen málo venkovních rostlin vykvete a voní. Ani pokojové rostliny moc vůně do prostoru nepředají. Na řadu tak přichází esenciální aroma difuzéry, aroma lampy a vonné svíčky.  

Elegantní a snadné řešení pro příjemnou vůni

Provonění vašeho domova na podzim nemusí být nijak náročné. Chlad venku už nedovoluje celodenní větrání a pro lepší atmosféru uvnitř obytných místností je dobré vytvořit si rutinu a začít používat aroma difuzéry.

tyčinkový difuzér a vonná svíčka
Tyčinkový difuzér a vonná svíčka | Zdroj: serezniy / Depositphotos

Hodně populární jsou tyčinkové difuzéry, protože ke svému fungování nepotřebují elektrický proud, snadno se přemisťují, mají propracovaný design a existují stovky vůní, kterými si pobyt doma lze zpříjemnit. Intenzitu vůně lze snadno regulovat množstvím aroma tyčinek.

Trochu dražší provoz i pořizovací cenu mají vzduchové aroma difuzéry, označované také jako nebulizační difuzéry. Setkat se s nimi lze třeba při aromaterapii. Jejich provoz je doprovázený tichým zvukem vzduchové pumpy. Mají také větší spotřebu esenciálních olejů, které se neředí vodou. Ovzduší provoní velice rychle a zvládnou i velké místnosti. Často se užívají i ve firmách. Spolehlivý provoz se neobejde bez jednoduché údržby.

Ideálním řešením pro místnosti, kde je v zimě hodně suchý vzduch, jsou ultrazvukové aroma difuzéry. Ty mají tichý chod, aromatický olej se smíchá s vodou a díky tomu dochází i ke zvlhčení vzduchu.

Cena těchto difuzorů je příznivá. Existují velice hezké designové kousky, které dodají každému prostoru něco navíc. Vzhledem ke kombinaci s vodou, je i spotřeba esenciálních olejů menší.

Správná velikost

Pří výběru difuzéru je kromě designu a vzhledu nutné zaměřit pozornost i na výkon. Ten je většinou daný velikostí nádoby. Je jasné, že na malou toaletu se hodí jiný difuzér než ten, který má provonět obývací pokoj spojený s kuchyní.

Praktický výběr materiálu, ze kterého je difuzér vyrobený

Na výběr je hned několik materiálů, jako je plast, dřevo, bambus, keramika a sklo. Pokud jsou v domácnosti malé děti nebo zvířata, je lepší zvážit variantu, která je bezpečnější.

Praktické vychytávky

Dražší difuzéry mají například dálkové ovládání. Pokud mají zajímavý design, mohou mít zabudované podsvícení a někdy si lze i měnit barvu podsvícení podle nálady. Difuzéry mohou mít i časovač, takže se po nějaké době vypnou. Ultrazvukové difuzéry mají v lepší variantě zabudovanou pojistku, která přístroj vypne, pokud dojde náplň.

Přírodní varianty vlastní výroby

Domov si lze provonět i bez drahách nákupů. Citron, pomeranč, mandarinka nebo grapefruit mají svěží vůni a evokují čistotu. Zázvor potom dodá kořeněnou vůni. Právě z tenkých plátků tohoto ovoce si lze vyrobit potpourri, která spolu s oblíbeným kořením dokáže provonět menší prostor. Když vůně vyprchá, lze ji oživit rozprašovačem s citrusovým esenciálním olejem.

Svíčky pro provonění vašeho domova 

Se špetkou fantazie můžete vytvořit velmi roztomilé malé vonné svíčky, které zaženou podzimní chmury. Vše potřebné pro výrobu vonných svíček lze zakoupit v obchodech pro kutilky.

Pokud nejste zrovna kreativní typ, výběr vonných svíček na trhu je téměř nekonečný.