Jak se starat o muškáty – několik tipů pro zdravé a krásné květy

Jak se starat o muškáty – několik tipů pro zdravé a krásné květy
Se začínajícím létem se v oknech rodinných domků i bytů objevují květináče s krásnými barevnými květy, v nichž obvykle nechybí muškáty. Aby byly krásné po celou sezónu, potřebují správnou péči.

Muškáty čili pelargonie, jsou jednou z nejčastěji pěstovaných okrasných květin určených pro vysazování do květináčů a výzdobu oken nebo zábradlí. S jejich výsadbou do země se setkáte jen málokdy, jelikož se jedná o rostlinu velmi choulostivou na okolní teplotu – rostliny zůstávají v květináči celoročně, na zimu se ovšem musí zazimovat do tepla a v jarních měsících se vynáší ven, kde zůstanou až do konce sezóny a neustále kvetou.

Velkou výhodou muškátů, a také důvodem, proč jsou tak oblíbené, je velmi snadné pěstování a množení. K tomu, aby prospívaly, nepotřebují mnoho, v podstatě pouze vybrat vhodné místo, kde budou mít optimální podmínky (přístup světla, teplotu) a pravidelnou zálivku. Když se jim daří, kvetou nádherným barevným květenstvím drobných kvítků na krátkých stopkách, které zaplní květináč, a lze je kombinovat s dalšími velmi oblíbenými druhy okrasných květin.

Jak pěstovat pelargonie a proč zvolit zrovna je

Muškáty se velmi snadno množí – obvykle se k tomuto účelu využívá metody řízkování, tedy zakořenění již odrostlé části rostliny, setí muškátů se provádí jen velmi zřídka. Nové rostlinky se do květináčů vysazují většinou během dubna, kdy se rostliny odzimovávají a vynášejí na své obvyklé místo, tedy parapety, balkony, terasy nebo uzpůsobené okrasné části zahrady.

Muškáty kvetou zpravidla od května až do října, poté je potřeba je řádně prostříhat a připravit na zazimování. Velkou výhodou muškátů jsou jejich nároky – péče o ně není nijak namáhavá a jejich pěstování zvládnou i začátečníci. Stanoviště, kam postavit květináč s muškáty, by mělo být slunečné, rostliny mají rády přímé slunce ideálně po celý den. Muškáty nemají žádné zvláštní požadavky na kvalitu půdy, obvykle je stačí zasadit přímo do substrátu, který nabere na zahradě nebo je určen pro běžné pěstování květin a plodin. Umísťování pelargonií do oken nebo na místa, kde se zdržují lidé, navíc často pomáhá řešit problémy s výskytem bodavého hmyzu – jejich vůně působí odpudivě pro komáry nebo mouchy.

Čištění muškátů během vegetačního období

Velmi důležitou součástí péče o muškáty je jejich čištění. To by mělo být prováděno pravidelně během celé sezóny a spočívá v odstraňování odkvetlých, uschlých nebo poškozených květů. Důvodem je jednak lepší výživa rostliny (nemá tendenci hnát živiny do již odumřelých květů), jednak snížení rizika vzniku plísní a jiných chorob, které by květy mohly zničit. Čištění se provádí jednoduše vylamováním odkvetlých květů, které ještě nejsou zcela uschlé, a to přímo u stonku. Květináče byste tak měli pravidelně kontrolovat a odkvetlé květy odstraňovat, jakmile se objeví. Pokud nemáte dost času na to, se o muškáty pravidelně starat, pořiďte si tzv. samočisticí odrůdy, které odkvetlé květy shazují.

Zdroje článku: