Jak se co nejlépe a jednoduše starat o koriandr – od semínka po voňavou bylinu

Jak se co nejlépe a jednoduše starat o koriandr – od semínka po voňavou bylinu
Koriandr je základní složkou thajských, čínských, japonských a indických jídel, kde se používají listů, stonky i semena. Používá se také pro přidání svěží letní chuti do salátových jídel a když si na jeho chuť zvyknete, oceníte mít vlastní čerstvé rostliny po ruce.

Snadno pěstovaná listová bylina koriandr se dá vypěstovat ze semínek vysévaných přímo do půdy nebo do květináčů. Vysévejte postupně pro čerstvé trsy koriandru po celé léto. Ideální je začít v červnu a poslední výsev dělat v září. Pokud si na podzim budete dávat pár semen do skleníků, budete mít tuto voňavou přísadu po ruce i v zimě, podobně jako třeba listovou petržel.

Semena, pomletá semena a nať koriandru
Semena, pomletá semena a nať koriandru | Zdroj: Elena Schweitzer / Depositphotos

Jak zasít koriandr

Semena mohou klíčit pomalu – velmi jemné rozdrcení vrchní časti semene před výsevem může proces urychlit. Semena se vysévají rovnou do záhonu, do truhlíků nebo květináčů, kde mají růst. Stačí řádky 1 cm hluboké, na záhonech asi 30 cm od sebe.

Semena by měla klíčit do 7-20 dnů. Sazenice protrhejte na 25 cm od sebe. Vysévejte pravidelně přes léto pro stálý přísun. Semena lze vysévat až do pozdní sezóny pro zimní použití.

Pěstujte koriandr ve vlhké, ale dobře odvodněné půdě bohaté na kompost. Pro následnou sklizeň po celé léto vysévejte semena každé dva týdny. Rostliny koriandru pravidelně zalévejte a sklízejte, když potřebujete. Nevadí jim ani místo v polostínu.

Jak se starat o koriandr

Rostliny koriandru by se měly udržovat dobře zalévané. Sucho může způsobit opadání listů a předčasné květenství. Během růstu není třeba rostlinu hnojit, ale okolí rostliny by mělo být bez plevele, který by ubíral rostlině potřebnou výživu.

Řešení problémů během pěstování

Koriandr je na pěstování poměrně bezproblémový. Mladé sazenice mohou sežrat slimáci a hlemýždi, takže je třeba je chránit a kontrolovat.

Sklizeň koriandru

Čerstvé listy koriandru se sbírají podle potřeby během vegetačního období. Odříznou se u kořene stopky, protože stopka je také plná chuti. Dokonce i květy je možné využít třeba do salátů.

Pro sklizeň vlastních semen stačí nechat pár rostlin vykvést a po odkvětu, když jsou semena vyzrálá, celé květy odstřihnout a nechat uschnout. Po pár týdnech stačí suché květy protřepat v papírovém pytlíku. Semena se dají použít při vaření nebo se zasejí pro další várku čerstvých koriandrových listů.

Pokud jde o zpracování semen v kuchyni, jejich chuť je intenzivnější, když se nasucho opraží nebo usmaží na oleji. Celá se dají použít na nakládání zeleniny. Do pokrmů se obvykle drtí.

Uchovávání koriandru

Semena koriandru skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Nať je možné na konci sezóny pokrájet a zamrazit. Využití najde třeba v polévkách nebo dušených pokrmech.

Náš tip: Odrůda Lemon má listy s jemnou citrusovou příchutí.

Zdroje článku: