Tajemství zdravých tavolníků: Efektivní prořezávání krok za krokem

Tajemství zdravých tavolníků: Efektivní prořezávání krok za krokem
Tavolník je krásný kvetoucí keř, který je v České republice hojně pěstovaný pro okrasné účely a oblíbený zejména pro svoje růžové případně bílé květy. Proto by neměl chybět ani na vaší zahradě. Pojďte se nyní s námi podívat na to, jak jej prořezávat.

Tavolník je potřeba prořezávat alespoň dvakrát do roka z několika důvodů, ale jedním z hlavních je udržet rostlinu zdravou. Prořezávání napomáhá například prevenci plísní tím, že zlepšuje proudění vzduchu. Mimo jiné keř zbaví odumírajících větví, což je důležité pro to, aby se mohl plně věnovat výživě zdravých částí.

Prořezávání má také svou estetickou stránku. Dlouho neprořezávané keře bývají nevzhledně vytáhlé. Pokud tavolník nebudete pravidelně prořezávat, mohou se utvořit tlusté větve, které po prořezání mohou vytvořit nevzhledné pahýly.

Druhy tavolníků nejčastěji pěstované v ČR

Mezi nejčastěji pěstované druhy tavolníků v České republice patří tavolník japonský, který vyniká drobnými růžovými květy kvetoucími od května do června. Ve stejném období kvete i tavolník obecný, který má rovněž růžové květy. Dalším hojně pěstovaným druhem je tavolník van Houtteův, který kvete převážně v květnu a má na rozdíl od předchozích bílé květy.

V jakém období je nejlepší tavolníky prořezávat

První prořezávání by mělo probíhat před prvním kvetením, tedy na konci zimy nebo na začátku jara (únor až březen pro druhy pěstované v Čechách). Druhé prořezávání je vhodné provést těsně po odkvětu. U tavolníku obecného a japonského je to v srpnu, u tavolníku van Houttenova v červnu.

Jak prořezat tavolník, aby vznikl dokonalý tvar

Nejprve odstraňte všechny staré a uschlé větve. Do středu keře přivažte provaz a pomocí něj si odměřujte vzdálenost jednotlivých řezů. Takto může i nezkušený zahradník ostříhat keř úhledně. Nejjednodušším tvarem, do kterého můžete tavolník ořezat, je vzhledná koule, ale můžete vyzkoušet i jiné tvary.

Po ořezání tavolníku obvykle není nutné věnovat keři výrazně větší péči než obvykle. Důležité je pravidelně zalévat keř a zvolit správné hnojivo, které se mění podle fáze vegetačního cyklu. Po jarním ořezu postačí univerzální hnojivo pro kvetoucí keře, po podzimním ořezu je vhodné použít hnojivo s vyšším obsahem draslíku.

Nejčastější chyby při prořezávání tavolníků

Mezi nejčastější chyby patří prořezávání během kvetení, příliš časté ořezávání nebo příliš hluboké řezy. Pokud se dopustíte těchto chyb, je důležité věnovat rostlině náležitou péči, aby se mohla správně regenerovat.

U ošklivých keřů, které již nekvetou, je potřeba odstřihnout všechny větve až u země a nechat je několik let obrůst.