Jak připravit zahradu před odjezdem na dovolenou tak, aby i po vašem návratu vypadala stejně svěže a odpočatě jako vy

Jak připravit zahradu před odjezdem na dovolenou tak, aby i po vašem návratu vypadala stejně svěže a odpočatě jako vy
Dlouho očekávaná dovolená je konečně za dveřmi. Stresující každodenní pracovní život a chod domácnosti i zahrady vyměníme za zasloužený odpočinek. Některé věci je však před odjezdem na dovolenou vyřešit. Jedním z nich je i starost o rostliny, především jejich zalévání v době naší nepřítomnosti. Jak udržet venkovní a balkonové rostliny spokojené a zdravé zatímco budeme trávit čas mimo domov?

Není třeba se stresovat. Máme pár tipů, aby vaše rostliny bez obav přežily.  

Dostatek vody

Před odjezdem na dovolenou je velmi důležité rostliny důkladně zalít

Rostliny, které vyžadují pravidelnou zálivku, je vhodné obsypat mulčovací kůrou, která udrží vlhkost zeminy déle. Místo mulčovací kůry můžeme použít i posekanou trávu, kterou rozprostřeme v těsném okolí rostliny. Tráva nabízí stín a půda tak rychle nevysychá, udrží zeminu delší dobu hydratovanou.

Ideálním řešením je požádat někoho z rodiny nebo souseda, aby během naší nepřítomnosti o rostliny pečovali. Ne vždy to je ale možné. 

Pomocníkem je stín

Balkonové rostliny přemístíme na stinné místo. Můžeme je přemístit do domu, nebo do míst, kde budou během dne chráněny před horkým sluncem. Rostliny umístíme tak, aby byly vystaveny možným dešťovým přeháňkám, případně je vybavíme samozavlažovacím systémem.

Nad rostlinami v zahradě můžeme vytvořit stín za použití rouna, síťoviny, kartonové krabice nebo textilie, kterou jsme používali jako ochranu před škůdci nebo mrazíky. 

Samozavlažování

Automatické zavlažování zahrady je samozřejmě řešením, které nás zbaví starostí se zaléváním. Ne každá zahrada je samozavlažovacím prvkem vybavena. Kromě automatického zavlažování existují i různé způsoby, jak si dočasný zavlažovací systém připravit sami.

Před odjezdem na dovolenou je důležitá důkladná zálivka
Před odjezdem na dovolenou je důležitá důkladná zálivka | Zdroj: elenathewise / Depositphotos

Balkonové rostliny, které máme v truhlíku můžeme na několik hodin ponořit do vody a nechat důkladně nasáknout. Vhodné je nalít vodu i do odkapávací misky, ze které bude rostlina moci vodu několik dní nasávat.

Pravidelnou zálivku docílíme samozavlažováním v podobě nádobky, kterou zapíchneme do květináče dnem vzhůru. Bohatě k tomu postačí skleněná lahvička, případně lze zakoupit speciální nádoby k tomu určené. Podtlak způsobí pomalé odkapávání vody do půdy, což rostlině zaručí dostatečný příjem vody na několik dní.

Další metodou je tzv. zalévání provázkem. K tomu budeme potřebovat silnou bavlněnou přízi a nádobu s vodou, kterou umístíme výše než rostliny. Jeden konec příze vložíme do vody a druhý do půdy, z obou stran přízi zatěžkáme, abychom předešli nechtěnému vyklouznutí mimo nádobu. Voda prosakuje přes přízi a dochází k velmi pomalé, ale nepřetržité zálivce. 

Rostliny extrémně náročné na dostatečnou zálivku budeme muset po dobu naší nepřítomnosti tzv. vykoupat. Umyvadlo, vanu nebo objemnou nádobu částečně naplníme vodou, do které postavíme rostliny v květináči. Půda si postupně vsákne potřebnou vodu a udrží rostliny hydratované. Květináč nesmí být celý potopený, ideální je stav, kdy voda dosahuje přibližně 3 cm výšky květináče. 

Odstranění plevele a sběr plodů 

Před odjezdem na dovolenou odstraníme ze záhonků veškerý plevel. Ten totiž rostlinám ubírá vodu a potřebné živiny. 

Vše, co je zralé nebo právě dozrává je potřeba sklidit. 

Přemokření není dobrou volbou

Pamatujte: většina rostlin zahyne na přemokření, než na nedostatek vody. Ke každé rostlině přistupujeme individuálně a podle jejich návyků ji připravíme na dobu naší nepřítomnosti. Ne každé rostlině totiž svědčí vanová koupel.