Voňavý rozmarýn si doma vypěstujete snadno a využijete ho na 100 způsobů

Voňavý rozmarýn si doma vypěstujete snadno a využijete ho na 100 způsobů
Rozmarýn je aromatická rostlina hojně využívaná v gastronomii, ale také jako léčivka pomáhající zmírňovat různé zdravotní problémy. Je rovněž přírodním repelentem proti komárům a vynikajícím prostředkem k posílení růstu vlasů. Každý si ho může vypěstovat doma, stačí se držet několika pravidel.

Správně zalévejte a pravidelně prořezávejte

Rozmarýn je ušlechtilá rostlina, která se snadno pěstuje a rychle roste za předpokladu, že jí věnujete potřebnou péči. Všestranná bylina poskytuje voňavé lístky užívané při vaření a na jaře pak květy bohaté na nektar pro včely. Jednou z hlavních chyb, jichž se nezkušení pěstitelé dopouštějí, je výběr špatného umístění. Rozmarýnu, jenž pochází ze Středomoří, se daří na slunném, chráněném místě v dobře odvodněné půdě. Odborníci prohlašují, že rozmarýn by měl být umístěn do prostoru, kde se mu dostane šesti až deseti hodin přímého slunečního svitu. Jako nejvhodnější se tak jeví část domu orientovaná na jih.

Další věcí, kterou je třeba si pohlídat, je zálivka. Zemina by neměla být přemokřená. Ujistěte se, že květináče mají dostatečnou drenáž. Přebytečná voda může ovlivnit vývoj kořenů a způsobit hnilobu. Mezi zavlažováním by půda měla mít šanci vyschnout.

Je rovněž důležité provádět na rostlinách rozmarýnu pravidelné prořezávání, přesněji odřezávání odumřelých nebo poškozených větviček. Tím nejen udržíte žádoucí tvar rostliny, ale také stimulujete její zdravý růst.

Rozmarýn vyžaduje během roku jen malou údržbu, hlavně seříznutí po odkvětu, aby se zabránilo dřevnatění rostlin. Zdravé odřezky si uschovejte k rozmnožování nových rostlin nebo usušte pro budoucí vaření.

Přihnojujte a chraňte před zimou

Přestože rozmarýn nevyžaduje výrazné hnojení, odborníci doporučují přihnojovat ho koncem zimy a brzy na jaře. Tímto způsobem opět podpoříte jeho růst. Můžete jej pěstovat v květináči, ale mějte na paměti, že tato vytrvalá bylina dorůstá i poměrně velkých rozměrů. Bude proto nutné ji každých pár let zasadit do čerstvého kompostu.

Nezapomeňte ho chránit před chladem a špatným počasím. V zimě zakryjte květináče plachtami, prostěradly nebo jiným izolantem, který zabrání jejich poškození studeným vzduchem. Když teplota stoupne, zase je odstraňte. Chránit je samozřejmě můžete i tak, že je v případě velmi nízkých teplot přesunete do domu. S těmito jednoduchými triky poroste váš rozmarýn do krásy, zdraví a síly.

Přidejte rozmarýn do svých pokrmů

Až budete chtít rozmarýn sklidit, čiňte tak jemným odtahováním malých snítek od hlavního stonku. Zahradnické nůžky použijte k odstranění větších větviček na pečení. Jelikož je rozmarýn stálezelený, bývá k dispozici čerstvý po celý rok. Přidejte ho např. k pečeným bramborám a masu, dobře se hodí zvláště k jehněčímu, do rajčatových omáček, k pečené rybě nebo do vaječných pokrmů.

Doporučuje se též přidávat do octů či olejů pro extra chuť. Nezapomeňte, že je to štiplavá bylinka, která přebije jemné chutě. Lze ho použít pro jakýkoli typ jídla, do masitých pokrmů, pikantních dezertů, ba i koktejlů. Záleží čistě na vašich preferencích.

Snítka rozmarýnu na chutném pokrmu
Snítka rozmarýnu na chutném pokrmu | Zdroj: unixx.0.gmail.com / Depositphotos