Kávovník doma ocení i ti, kdo kávu nepijí. Je to zkrátka hezká pokojová rostlina

Kávovník doma ocení i ti, kdo kávu nepijí. Je to zkrátka hezká pokojová rostlina
Ať už máte rádi kávu, anebo dáváte přednost čaji, můžete si okolní prostor vyzdobit jedním či dvěma kávovníky. Koneckonců se jedná o atraktivní pokojové rostliny, které vás okouzlí jasně zelenými oválnými listy a za pár let možná i voňavými bílými květy. Velkou produkci kávových zrn ale nečekejte.

Kávovník zkrášlí váš domov

Kávovník arabský pochází z rozsáhlé geografické oblasti zahrnující Kongo, Libérii, Etiopii a Angolu. Pěstuje se jako tržní plodina na celém africkém kontinentu a také ve Střední a Jižní Americe. Po Evropě se šíří spíše až v posledních letech coby okrasná pokojová rostlina, dosahující obvykle 1 až 1,5 m (ve volné půdě v tropickém podnebí to může být až 6–8 m).

Rostlina se vyznačuje jistou lehkostí, vzdušným vzhledem a velkými oválnými listy se zvlněnými okraji. Jsou zpravidla tmavě zelené, lesklé a zakončené špičkou. Kávovník kvete ve třetím roce věku (někdy až po čtyřech letech) malými bílými a voňavými kvítky shromážděnými v hroznech. Plody velké asi jako třešně přecházejí ze zelené přes výrazně červenou až do černé, když už jsou plně zralé. Uvnitř má každý dvě kávová zrna.

Kam umístit a jak zalévat a prořezávat

Kávovník kvete koncem jara, avšak exempláře pěstované pro čistě okrasné účely rozkvétají jen obtížně. Protože je velmi choulostivý, hodí se ho umístit dovnitř. Každý měsíc do vody přidávejte tekuté rostlinné hnojivo bohaté na draslík a dopřejte mu potřebné živiny. Udržujte ho na světlém místě, ale ne na přímém slunci – nejlépe před oknem orientovaným na sever.

Zelené listy mladého kávovníku arabského
Zelené listy mladého kávovníku arabského | Zdroj: HappyWindow / Depositphotos

Aby kávovník zůstal hydratovaný, musíte půdu zachovat vlhkou. V létě ho proto zalévejte hojně každý den. V zimním období, kdy teploty dosáhnou kolem 10 °C, nechte půdu mezi zálivkami vyschnout. Pokud jde o prořezávání kávovníku, je dobré nechat listy trochu prořídnout, aby vzduch mohl procházet mezi vnitřními částmi rostliny.

Kávovníky pěstované jako pokojovky je potřeba seřezávat každé jaro, aby si zachovaly tvar. Pomocí sterilizovaných, ostrých zahradnických nůžek odstraňte všechny staré, odumřelé a holé větve a listy vyrůstající přímo ze spodní části kmene. Chcete-li podpořit hustý, keřovitý růst, seřízněte stonky pod úhlem 45 °, asi 6 mm nad kloubem listu (kde se list připojuje ke stonku).

Plody kávovníku arabského
Plody kávovníku arabského | Zdroj: lustra / Depositphotos

K rozmnožování rostlin dochází především prostřednictvím řízků získaných jarním řezem. Musejí být 15 cm dlouhé, mít pár listů a pupen. Měly by být umístěné ve směsi písku a rašeliny, udržované vlhké a při konstantní teplotě 18 °C.

Na domácí kávu vám asi stačit nebude

Z malých a zelených kávových zrn obsažených v bobulích se po zpracování a upražení stane káva, kterou už všichni známe. Bohužel je ale nepravděpodobné, že kávovník pěstovaný jako pokojová rostlina vyprodukuje dostatek zrn k vaření domácího nápoje – k výrobě půl kila pražené kávy je potřeba 2000 kávových „třešní“ nebo 4000 zrn. Je rovněž důležité uvědomit si, že všechny části rostliny s výjimkou zrn jsou při konzumaci toxické pro lidi i domácí zvířata.