Pěstování brambor v květináči: Výběr kvalitní sadbové odrůdy pro úspěšnou sklizeň

Pěstování brambor v květináči: Výběr kvalitní sadbové odrůdy pro úspěšnou sklizeň
Brambory jsou lahodnou plodinou, kterou si můžete velmi snadno vypěstovat doma – ať už máte zahradu nebo ne. Vypěstovat si je totiž můžete v nádobách. Pěstování brambor v květináčích je snadný a účinný způsob, jak získat bohatou a zdravou úrodu – efektivněji můžete sledovat potenciální škůdce a choroby, zajistit kvalitní zeminu i efektivní zálivku.

Vyberte kvalitní sadbovou odrůdu

Před výsadbou je důležité vybrat kvalitní odrůdy od osvědčených prodejců. Brambory z běžného obchodu mohou být postříkány inhibitory růstu, mohou přenášet různé bramborové choroby, mohou být staré a nemusí vyklíčit. Výběr prodejce je proto velmi důležitý. Ideální je vybrat brambory spíše menší velikosti, které lze zasadit celé.

Kdy sázet brambory do nádob

V našich podmínkách můžeme brambory začít sázet již v dubnu, resp. dva až čtyři týdny před datem posledních mrazíků. Brambory je důležité zasadit do teplé půdy - stačí nechat 1-2 dny v pokojové teplotě. Pokud by byla půda příliš studená, brambory nevyklíčí a naopak mohou uhnít. 

Prodejci zpravidla nabízí sadbu ranou, střední nebo pozdní zralosti. Cyklus se pohybuje od rané sklizně okolo 50 dnů až po sklizeň pozdní, která může trvat až 100 dnů. Sazbu tedy vybíráme s ohledem na to, jak dlouho  chceme o brambory pečovat a současně s ohledem na počasí - pozdní brambory by měly být sklizeny nejpozději před silným podzimním mrazíkem. 

Nádoby pro pěstování

Bohatá sklizeň vyžaduje dostatečný prostor, ideální je nádoba hluboká, kterou je možno průběžně doplňovat. Za standardní objem se považuje nádoba o objemu okolo 40 litrů, která musí disponovat drenážními otvory. Správná drenáž je nezbytná pro zdravý stav rostlin, protože brambory v příliš zavodněném prostředí začnou hnít nebo chytí plíseň.

Důležitý je správný výběr materiálu nádoby. Kromě keramiky je možno použít i nádobu z plastu, ale vybírejme takovou, která je vhodná pro styk s potravinami, kde máme jistotu, že nebude do zeminy uvolňovat škodlivé látky. Ideální jsou i plastové kbelíky, látkové pytle, menší sudy.

Jak brambory sázet

Dno nádoby zaplníme mírně vlhkou zeminou, přibližně 10 cm vrstvou, na kterou položíme brambory a zasypeme je přibližně tří centimetrovou vrstvou zeminy. Mezi jednotlivými brambory udržujeme dostatečný prostor, standardně platí, že do jedné nádoby sázíme přibližně 4-5 kusů sadby. Jakmile nám vyrostou zelené výhonky do výšky okolo 15 cm, začneme přisypávat další zeminu, tak postupujeme až do sklizně. Stonky rostlin musí být během růstu zakryté - odkrytou necháváme pouze horní část rostliny. Ze stonku, který se nachází pod zeminou vybíhají stolony, ze kterých se rodí nové plody. Čím delší stonek je pod zemí, tím bohatší bude úroda. 

Zálivka

Brambory potřebují dostatek vody, ale půda nesmí být promočená. Před zavlažováním zkontrolujte vlhkost půdy prstem a zalévejte pouze v případě, že je půda na dotek suchá. Zalévejte, dokud přebytek neproteče drenážními otvory v květináči.

Sklizeň

Jakmile rostlina dosáhne zralosti, tak zelená část rostliny začne odumírat. To je signál, že má začít sklizeň. Oproti sběru brambor na poli, je sběr z nádoby podstatně snazší.

Ale i sklizeň brambor z květináče se neobejde bez pravidel. Při sklizni je totiž důležité, aby byla zemina sušší a nepřilepovala se k plodům. Sklízet se musí opatrně, aby nedošlo k poškrábání nebo otlakům, čímž by se značně zkrátila doba spotřeby. Sklizené brambory necháme vysušit nejlépe na slunci, očistíme z nich přebytečnou zeminu a uskladníme.

Uskladnění

Před uskladněním brambory nemyjte. Přebytečnou zeminu jemně očistěte – suchým hadříkem nebo jemným kartáčkem. Brambory uchováváme na chladném a suchém místě.

Slovo na závěr

Brambory jsou velmi snadnou plodinou pro pěstování v nádobách. Za pár týdnů si jednoduše vypěstujete zdravou a chutnou pochoutku, kterou je možno tepelně (za studena i za tepla) připravit na tisíce způsobů. A věřte, že chuť domácích brambor je zcela odlišná od chuti těch kupovaných.