Pěstování heřmánku je hračka: Šokující tajemství pro bohatou sklizeň i pro začátečníky

Pěstování heřmánku je hračka: Šokující tajemství pro bohatou sklizeň i pro začátečníky
Když se řekne bylinky, většině z nás se hned vybaví tymián, rozmarýn, bazalka, libeček, dobromysl nebo petržel. Když se ale zeptáte na bylinkový čaj, už od dětství nás provází heřmánek. Jeho jasná, lehce rozpoznatelná vůně a jemná chuť jsou dobře známé po celém světě.

Heřmánek je vzdálený příbuzný kopretiny a jeho uklidňující a protizánětlivé účinky z něj udělaly jednu z nejuniverzálnějších a nejvyužívanějších bylinek, které můžete dát do své bylinkové zahrady. Další jeho předností je snadné pěstování a sklizeň, kterou zvládnou i děti.

heřmánkový čaj
heřmánkový čaj | Zdroj: angel777 / Depositphotos

Pravý (také označovaný jako německý a lékařský) nebo římský (správně nazývaný Rmenec sličný)?

Heřmánek římský (Chamaemelum nobile) je stálezelená trvalka, se stonky chlupatého vzhledu a s obvyklým třásněním zelených listů. Každý stonek má jeden květ. Je to skvělá volba pro terénní úpravy, protože jej můžete použít k vyplnění spár mezi kameny a dlažbou a jako lemování nebo okrajovou rostlinu kolem teras.

Heřmánek římský  / Rmenec sličný
Heřmánek římský / Rmenec sličný | Zdroj: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Public domain, via Wikimedia Commons

Můžete po něm dokonce chodit (což ho udrží v nízkém růstu). Stejně úchvatně vypadá vyrůstající ze štěrbin v kamenné zdi.

V lidovém léčitelství je dnes opomíjený. Ve středověku byl vyhledávanou rostlinou proti migréně a na podporu trávení. Přidával se do žaludečních likérů.

Heřmánek lékařský (Matricaria chamomilla nebo Matricaria recutita) je oblíbenější mezi těmi, kteří chtějí pěstovat bylinu pro čaje, kulinářské a léčitelské účely. Produkuje více květů než heřmánek římský. Roste s měkkými, svěže zelenými listy. Stonky se rozvětvují z hlavního stonku a vytvářejí mnoho květů.

Heřmánek lékařský je známý tím, jak snadno se množí ze semene. Jak květy zasychají a opadávají, jsou roztroušeny stovky semen, takže je snadné, aby se rostliny přirozeně množily a přestože jde o jednoletou rostlinu, vrací se bez zásahu člověka.

Heřmánek pravý, lékařský
Heřmánek pravý, lékařský | Zdroj: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Public domain, via Wikimedia Commons

Pro uklidňující čaje se používá vždy heřmánek lékařský. Je také oblíbenější pro výrobu éterických olejů, protože rostlina má více květů, které vynikají množstvím žádaných látek, jako jsou třeba flavonoidy, oblíbené v kosmetickém průmyslu.

Pěstování heřmánku lékařského

Zakoupená semínka překvapí svou velikostí, ale i přes malý rozměr semen jde o velice houževnatou a odolnou rostlinu. Výsev je ideální naplánovat doma, asi 6 týdnů před předpokládanými posledními mrazíky. Dobré je semena předem navlhčit. Poté se umístí na povrch zeminy a konečky prstů se jemně zatlačí do hlíny.

Doporučuje se semena i malé a citlivé rostliny zavlažovat rozprašovačem. Zasazená a zvlhčená semena se mohou přikrýt plastovou fólií a umístit na slunné místo. Je třeba neustále kontrolovat vlhkost. Ven se malé sazenice vysazují až v době, kdy pomine nebezpečí přízemních mrazíků. To je také správná doba pro výsev přímo do záhonů.

Heřmánek není náročná rostlina a s radostí poroste téměř všude, kam ho umístíte. Dává však přednost dobře propustné půdě. Daří se mu na plné slunci a je odolný vůči suchu. Hnojivo není nutné.

Nemoci a škůdci

Heřmánek je neuvěřitelně odolný vůči většině chorob a proti škůdcům. Problém může nastat v dlouhém deštivém období, kdy hrozí hniloba kořenů a houbové choroby.

Heřmánek a opylovači

Ti, kdo chtějí do své zahrady přilákat opylovače, často vysazují květiny. Tento úkol zvládnou i byliny a heřmánek je na vrcholu žebříčku. Přitahuje také berušky a motýly.  

Pomocník pro pěstování zeleniny

Heřmánek je vynikající doprovodnou rostlinou pro brukvovité rostliny, jako je třeba zelí a růžičková kapusta. Rostlina produkuje přirozeně se vyskytující sloučeninu azulen, která zvýrazňuje chuť brukvovité zeleniny.

Sklizeň květů

Jako všechny bylinky je nejlepší sklízet květy heřmánku brzy ráno, jakmile z rostlin vyschne rosa. Otevřené květy najdou uplatnění v uklidňujících čajích, při ošetření pleti a vlasů.

Usušené květy vydrží do další sezóny. Suší se mimo přímé slunce, na teplém místě, s dobrou cirkulací vzduchu. Květy jsou drobné a proto je lepší je sušit v místě, kde je neodfoukne vítr. Usušené rostliny se skladují ve tmě a v suchu.

Zdroj článku:
  • Autorský text