Jak na zastřihávání orchidejí – pár rad, kdy je potřeba a kdy ne

Jak na zastřihávání orchidejí – pár rad, kdy je potřeba a kdy ne
Orchideje pěstované v domácnostech slouží především jako krásné dekorace s barevnými květy, které zdobí nejeden tuzemský domov. Po odkvetení vyžadují orchideje specifickou péči, abyste se mohli z jejich květů zase těšit.

Pěstování orchidejí není zvlášť složité a dosažení opětovného kvetení vyžaduje především velkou trpělivost.  Mnoho nových majitelů tak pěstování orchidejí vzdá hned na začátku po prvním odkvetení, což je ale veliká škoda, jelikož rostlina je schopná kvést opakovaně, a to často v bohatším květenství, než bylo to původní. Klíčovým aspektem opakovaného rozkvétání je především správná péče, která často zahrnuje také potřebné zastřihávání, vhodné hnojení a odpovídající způsob zálivky.

Péče o orchideje pro krásné květy

Jako orchidej je označováno až na 22 tisíc druhů květin, které se mezi sebou liší nejen barvou či tvarem květů, ale také stavbou rostliny či specifickými potřebami během péče. Obecně se však jedná o exotickou květinu, která pochází z tropických lesů a má zpravidla popínavý charakter. V domácích podmínkách se nejčastěji pěstují orchideje typu Phalaenopsis s odhalenými kořeny a obvykle jedním až dvěma stonky, které postupně vyvíjejí květy. Právě u tohoto druhu (s celou řadou barev květů a poddruhů) se často polemizuje, zda se mají po odkvetení zastřihávat. Většina pěstitelů odkvetlý stonek zastřihnout doporučuje, někdy se však míjí v tom, kde se má zastřižení provést.

Jak pěstovat orchideje

Orchideje se obvykle sází do speciálního substrátu a nádoby, které umožňují máčení. U orchidejí se totiž neprovádí klasická zálivka, ale jednou za čas se ponoří i s nádobou do vody a ponechá se nasáknout. Další péče zahrnuje přesazování (to se provádí také jen občasně a rostlina velmi často vydrží v jednom substrátu velmi dlouhou dobu) a hnojení. Hnojit můžete speciálním hnojivem případně si vyrobit vlastní z banánových slupek. Hnojení je doporučováno provádět jednou týdně (zejména v období květu) a ve velmi malém množství. Nádobu s orchidejí postavte na sušší místo a zajistěte dostatek světla, není však vhodné rostliny dávat na přímé slunce – ačkoliv jednotlivé odrůdy mají různé požadavky na intenzitu světla, přímé záření je spálí. Velmi nevhodné je orchidej pěstovat v místnosti s velmi vysokou vlhkostí, dobře jí tak bude třeba na chodbě, je-li na ní okno, nebo v obýváku.

Orchideje se nemusí příliš často přesazovat
Orchideje se nemusí příliš často přesazovat | Zdroj: boltenkovaolesya@gmail.com / Depositphotos

Jak zastřihnout orchideje

Zastřihování orchidejí patří k úkonům, které se provádí cíleně za účelem podpořit vývoj nových květů. Pokud je stonek poškozený nebo usychá, odstraňuje se zpravidla celý hned u země a pro další kvetení se čeká, až rostlina vyžene stonek nový, který se zajistí ve vzpřímené poloze na místo toho starého. Pokud je stonek ovšem zdravý, může se nechat v celku (obvykle vyžene ještě nějaké květy), nebo se zastřihává se přibližně jeden centimetr nad očkem posledního květu. V takovém případě rostlin často vyžene stonek druhý, který však již nedosáhne takové velikosti a produkce květů jako stonek původní. Chcete-li, aby nový stonek měl dostatek živin a měl krásné květy, je lepší starý stonek odstřihnout u základny.