Jak na správnou etiketu u stolu ve společnosti přátel

Jak na správnou etiketu u stolu ve společnosti přátel
Ať už pořádáte rodinný oběd, nebo jdete s přáteli na večeři, je dobré vědět, jak se u stolu chovat a neztrapnit se. Obzvláště pokud jde o událost s lidmi, které teprve poznáváte a máte jen jednu příležitost, jak udělat u stolu dobrý dojem.

Krájení potravin

Když jste u stolu, za předpokladu, že jste pravák, držte vidličku v levé ruce a nůž v pravé. Potraviny, které krájíte, držte hroty vidličky směřujícími dolů. Nedržte nůž nebo vidličku jako dýku. Umístěte ukazováček podél horní části každého náčiní a držte je na konci. Jemně pomocí pilového pohybu krájíte jídlo v blízkosti hrotů vidličky, abyste získali jeden kousek o velikosti malého sousta. Přineste jídlo k ústům, tiše žvýkejte a spolkněte.

maso na talíři
maso na talíři | Zdroj: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Správné držení těla

Udržování správného držení těla je klíčovým faktorem při stolování. Na židli seďte vždy rovně, nikdy se nenaklánějte dopředu ani dozadu. Nikdy nedovolte, aby se vaše lokty dotýkaly stolu. Při jídle nepřibližujte obličej k talíři, ale zvedněte talíř k sobě, pokud si chcete přivonět, nebo si jídlo lépe prohlédnout. Nikdo nestojí o vaše vlasy rozprostřené nad jídlem. Pokud během jídla něco upustíte na zem, v restauraci to nikdy nezvedejte. Jestliže jde o příbor, požádejte číšníka, aby ho sebral a přinesl vám jiný. Nikdy nepokládejte znečištěný příbor na stůl. Zvednout lze pouze ubrousek. Omluvíte se, nakloníte se a ubrousek zvednete. V domácím prostředí číšníka nahradí hostitel (hostitelka).

Použití soli a pepře

sůl a pepř
sůl a pepř | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Pokud vás někdo požádá, abyste mu podali sůl, předejte sůl i pepř, pokud to umožňuje situace. Pokud v ten okamžik pocítíte potřebu si také osolit a opepřit, nenechávejte čekat toho, kdo o koření požádal, ale trpělivě vyčkejte, až si pokrm ochutí a požádejte o vrácení. Nikdy nepoužívejte sůl nebo pepř na jídlo, dokud ho neochutnáte. Je to obrovská urážka pro kuchaře, když se pokusíte přidat chuť pokrmu ještě předtím, než ho ochutnáte. Nekořeňte pokrm, o který se máte s někým dělit. Vezměte si svou porci a přidejte ji na vlastní talíř a teprve potom ji okořeňte.

Potraviny, které můžete jíst prsty

Některá jídla lze jíst prsty, aniž byste porušily etiketu u stolu. Pokud jste v roli hostitele, můžete na takové pokrmy své hosty i upozornit.

Jíst tak lze třeba artyčoky, chřest pouze pokud je nakládaný (nevařený), sušenky, kukuřičný klas, hamburgery v housce, párky v rohlíku, nakládané okurky, sendviče, čerstvé ovoce malých rozměrů, jako jsou třeba jahody nebo třešně.

Dokonce nikoho neurazíte, pokud si do ruky vezmete sushi, přestože se běžně konzumuje hůlkami.

Velké debaty se vedou kolem pojídání drůbeže. V luxusních restauracích by měl být u stolu po ruce číšník, který na příručním stolku kuře vykostí. Je to hlavně proto, že kosti na talíři strávníků nevypadají moc dobře.

Ve většině případů si však musíme poradit bez číšníka, pokud máme na talíři vypečené kuřátko, kachničku nebo křepelku. Traduje se, že toto maso lze vzít do ruky. To lze ovšem pouze v případě, že je na stole miska s vodou na oplachování prstů. Pokud na stole není, maso by mělo být od kostí oddělené příborem (nejedná se samozřejmě o krabice smaženého kuřete z rychlého občerstvení).

Pokud ve společnosti vezmete maso do ruky, přesvědčíte ostatní, že neumíte porci zpracovat příborem. Moc dobrý dojem neuděláte, pokud budete okusovat kosti a zamastíte si prsty. To vše kvůli kousku masa, který nejde příborem odstranit dostatečně dokonale. Pokud tedy nejste na akci v přírodě, nebo nejde o sousedské posezení u grilování na zahradě, je vhodné použít příbor i na drůbež. Tato pověra, že je v pořádku kuře jíst rukama, pochází z doby královny Viktorie, která tak drůbež konzumovala, ale od té doby se etiketa stravování změnila.

Je třeba doplnit, že existují exotické restaurace, kde se třeba pilaf, jehož základem je rýže, běžně konzumuje rukama. V těchto případech se jednoduše vyplatí sledovat, jak jídlo pojídají ostatní návštěvníci restaurace. Někdy se kontakt prstů s jídlem považuje za další gurmánský prožitek.

Dobrý dojem

Ani závěr konzumace jídla nepodceňujte. Umístěte svůj nůž a vidličku na talíř tak, aby byly vzájemně rovnoběžné, v pozici jedenáct hodin (diagonálně zprava zdola nahoru doleva), s hroty směřujícími od vás. To se liší od polohy „X“, kdy jsou nůž a vidlička položené přes sebe, s hroty směřujícími od vás, což znamená, že s talířem nejste hotovi, ale pouze odpočíváte mezi sousty. Pro správné použití polohy „X“ by spodní část vidlice měla být vlevo a spodní část nože vpravo.

Položte ubrousek vedle talíře na stůl a počkejte, až všichni dojí. Položte jej volně, nezkroucený nebo zmačkaný, na stůl. Ať děláte s ubrouskem cokoli, nepokládejte ho na talíř. Po hostině se postavte, ujistěte se, že máte své věci, a při odchodu poděkujte číšníkovi nebo hostitelce. Toto je jen několik jednoduchých kroků, kterými projevíte úctu k lidem, se kterými stolujete.

Zdroje článku: