Jak na opylování rajčat bez hmyzu – stačí je ve vhodnou chvíli protřepat

Jak na opylování rajčat bez hmyzu – stačí je ve vhodnou chvíli protřepat
Pěstování ovoce a zeleniny se obvykle neobejde bez přítomnosti opylovačů. Některé druhy je však možné opylit i bez jejich přítomnosti – u rajčat často stačí, když je ve vhodnou chvíli protřepete.

Pěstování plodinových rostlin vyžaduje především vytvoření vhodných podmínek, které zajistí jednak vznik a dozrávání plodů, jednak dostatečně velikou úrodu. Jednou z nejdůležitějších podmínek vedle vhodného prostředí a dostatku vláhy je zajištění opylení plodných květů, které umožní samotný plod vůbec vytvořit. Některé rostliny tak musí být sázeny ve dvojicích a v dostatečné blízkosti, aby hmyz, který je opyluje, byl schopen přeletět z jednoho jedince na druhého, a zajistil tak, že dojde k přenosu pylu v potřebném množství a vhodných vlastnostech. Řada rostlin je však samosprašná, případně umožňuje křížové opylení, a rozvoj jejich plodů je tak o to jednodušší. Mezi druhé zmíněné patří i rajčata, která tak pro své opylení nevyžadují vždy přítomnost vhodného druhu hmyzu.

Díky této charakteristice lze proto rajčata pěstovat také v interiéru, je však nutné je ve vhodnou chvíli opylit ručně. To se provádí protřepáním, které pyl uvolní do vzduchu, jehož prostřednictvím se volně přenese na další květy.

Pěstování rajčat v domácích podmínkách

Rajčata představují jednu z nejoblíbenějších plodin, kterou lidé v tuzemsku často pěstují na zahradách, ve sklenících, ale také v květináčích na balkonech či terasách. Důvodem je především jejich nenáročnost a velmi dobrá výnosnost, kterou lze ještě podpořit vhodnou péčí. Pěstujete-li rajčata v květináči, jistě víte, že vyžadují především hodně vláhy, přímého slunce a také časté hnojení, které lze doplňovat kombinovanou výsadbou s dalšími plodinami. Důvodem je snaha o zajištění dostatečné výživou – rajčata potřebují hodně dusíku, aby měla bohaté a šťavnaté plody. Pokud se sází rajčata do země, měly byste pro ně půdu vhodným způsobem připravit a zajistit, že v ní bude dostatek živin po celou dobu růstu rostliny a dozrávání plodu. I v zemi se tak rajčata často přihnojují, nejčastěji tekutým hnojivem.

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších plodin, které se u nás pěstují
Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších plodin, které se u nás pěstují | Zdroj: PMVstudio / Depositphotos

Jak opylovat rajčata bez přítomnosti hmyzu

Opylování rajčat pak nemusí být žádná velká věda – jedná se o rostlinu samosprašnou, tzn. že květy obsahují jak samčí, tak samičí pyl, který se musí pouze promíchat, aby vznikl plod. Nejjednodušší způsob, jak tohoto docílit, je nechat opylující hmyz přenášet pyl běžnou cestou – hmyz k rajčatům přilákáte především společnou výsadbou s květinami, které jsou pro něj atraktivní, přičemž ideální jsou trvalky s velmi vonným charakterem. Ideálními opylovači rajčat jsou čmeláci, přilákat je tak můžete tulipány, levandulí nebo třeba růžemi. Díky specifikům květu lze však rajčata opylovat i bez hmyzu, a to speciální technikou protřepání květů. Tato technika se obvykle aplikuje ve chvíli, kdy jsou je pyl v květech suchý, protřepávat je můžete dvakrát až třikrát denně. Rajčata tak lze teoreticky pěstovat po celý rok v interiéru, v zimních měsících však zpravidla nevytvoříme dostatečné podmínky k tomu, aby rostliny přinesly kýžený výnos – pro tyto je nutné speciální výbava.