Víte, jak na čištění zašlé a ulepené trouby? Nepotřebujete žádné speciální čistící prostředky
Jaké účinky na zašlou troubu má jedlá soda s octem?
Jedlá soda je skvělým pomocníkem v domácnosti. Je skvělá na čištění zašlých a mastných ploch i všelijakých skvrn. Má skvělé čistící, odmašťující a bělící účinky. Je mírně abrazivní, a proto si skvěle poradí i s tou nejodolnější špínou. Jedlá soda také dezinfikuje a rozpouští nečistoty. Mimo to jedlá soda skvěle pohlcuje zápach.
Ani ocet za jedlou sodou nepokulhává, co se čistících schopností týče. Opět odmašťuje, leští, dezinfikuje a pohlcuje zápach. Když tyto v kuchyni běžné přísady smícháte, můžete se dočkat ještě větších účinků, protože jedlá soda a ocet spolu reagují a mají tedy silnější účinek. Velkou výhodou těchto čističů je, že jsou ekologické.
Jak vyčistit troubu octem a jedlou sodou?
Při čištění trouby začněte tím, že ji z ní odstraníte vše, co v ní nepatří. Potom:
- Odstraňte všechny drobky a volné nečistoty.
- Z trouby vyjměte rošty.
- Smíchejte jedlou sodu s vodou v poměru, který z přísad vytvoří hustou pastu.
- Pastu z jedlé sody naneste na všechna místa v troubě a nechte působit nejlépe přes noc.
- Druhý den na všechny vnitřní plochy a tedy i na zaschlou jedlou sodu nastříkejte ocet.
- Nechte chvíli působit a setřete hadříkem, zaschlá místa vezměte znovu houbičkou.
V případě opravdu zaschlé trouby celý postup znovu opakujte.
Co může při čištění trouby pomoct?
Aby mastnota v troubě nebyla tak urputná, snažte se čištění věnovat průběžně. To znamená po každém pečení její vnitřek přečtete hadříkem namočeným v horké vodě. Zejména sklo trouby vám za to poděkuje.
S čištěním trouby vám mohou pomoct i přísady, jako je citrónová šťáva, kypřící prášek (obsahuje jedlou sodu) nebo kyselina citrónová. Zvlášť odolnou mastnotu porazíte roztokem vody a peroxidu vodíku.
Zdroje: