Jak je to vlastně s uchováváním potravin v otevřených konzervách

Jak je to vlastně s uchováváním potravin v otevřených konzervách
Všichni to známe. Otevřeme konzervu a její obsah nespotřebujeme celý. Může jít třeba o kompot, o rybičky, fazole, hrášek, rajčatový protlak, maso nebo paštiku a další potraviny. Trochu tápeme v tom, jak dlouho takové potraviny vydrží v lednici, aby se mohly bez rizika později zkonzumovat.

Co říkají odborníci o skladování potravin v plechovkách

Krátké skladování je v pořádku, ale není to úplně ideální skladovat nepoužité zbytky konzervovaných potravin v lednici. Zbytky mohou být v plechovce skladovány po dobu jednoho až pěti dnů, v závislosti na typu potravin. Rybí konzervy nebo mořské plody vydrží jen dva dny, zatímco ovoce dva až čtyři dny a rajčatová omáčka pět dní. Pro nejlepší kvalitu a zachování chuti by se však obsah konzervy měl přemístit do skleněné nebo plastové nádoby s víčkem.

otevírání konzervy
Otevírání konzervy | Zdroj: timbrk / Depositphotos

Skladování zbytků potravin v plechovce může ovlivnit chuť a kvalitu potravin, protože vzduch reaguje s plechovkou a potravinou. Přemístění zbytků do skleněné nádoby s víkem je vhodnější pro snížení expozice kyslíku a omezení změn chuti a kvality.

Plechovku pevně zakryjte

Pokud se rozhodnete dát do lednice otevřenou plechovku, je důležité, abyste ji dobře zakryli. Nikdy nenechávejte otevřenou nezakrytou plechovku ležet na polici, aby absorbovala pachy z jiných potravin.

Praktické v tomto případě je, úplně odstranit vršek, abyste měli lepší utěsnění, aby se do plechovky nedostal vzduch, když ji zakryjete plastovým obalem. Na to třeba myslí někteří výrobci konzerv pro domácí mazlíčky a čas od času pustí do oběhu na konzervách ještě plastová víčka, která lze potom dlouhodobě používat na uzavření plechovky. Plechovku lze samozřejmě utěsnit i potravinářskou fólií.

Pozor na kyselá jídla

Některé potraviny přežijí pobyt v původní otevřené plechovce lépe než jiné. Nekyselá jídla, jako jsou fazole, špenát nebo tuňák, se obecně udržují v plechovce lépe než kyselá jídla, jako jsou rajčata, protože kyselost může do jídla vyluhovat kovovou chuť z obalu velmi rychle po otevření plechovky.

Plastové vrstvy uvnitř konzerv

otevřené konzervy
Otevřené konzervy | Zdroj: Newafrica / Depositphotos

Právě kvůli znehodnocení chuti při styku s plechovkou se začala používat plastová vrstva pokrývající vnitřek plechovek. Tato vrstva je většinou tvořená epoxidovou pryskyřicí obsahující BPA. Často ji najdete třeba u hrášku nebo rajčat.

Právě BPA byla jeden čas v centru pozornosti vědců, kteří se snaží zabránit používání látek, které jsou škodlivé. Konkrétně se BPA přisuzovalo zvýšení krevního tlaku a vznik srdečních chorob.

Jak to ale vypadá, konzervy, které mají uvnitř plastový potah, jsou neškodné. V mnoha amerických studiích se právě tímto problémem zabývali a nebylo prokázáno, že by se BPA z obalu přenášelo do potraviny v takové míře, že to mohlo být zdraví škodlivé.

Jak uvádí americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, BPA v obalech potravin zůstává bezpečnou složkou.

Naše rada

Pokud chcete mít jistotu, že obsah otevřených konzerv uchováte v té nejlepší kvalitě, dejte je do skleněných uzavřených nádob. Jak je známo, sklo nepřejímá a nepředává potravinám žádné vůně a chutě.

Zdroje článku: