Jak hnojit lilky pro maximální úrodu: Tipy pro dokonalou sklizeň

Jak hnojit lilky pro maximální úrodu: Tipy pro dokonalou sklizeň
Pěstujete na své zahrádce lilky? Vyzkoušejte pár triků, jak budou vaše plody ještě lepší! Lilek je chutná a výživná zelenina, která si rozhodně zasluhuje své místo na vašem talíři, i zahradě. Aby však lilky produkovaly chutné plody, potřebují speciální péči, zejména pokud jde o hnojení.

Základní živiny pro zdravý růst

Alfou a omegou správného růstu jsou samozřejmě živiny v půdě. Lilek ke svému růstu potřebuje zejména dusík, fosfor a draslík. Dusík je důležitý na samotném začátku, aby vyrostla rostlina se silným stonkem a listy. Fosfor je klíčový pro správný růst kořenů a podporuje růst květů a plodů a dusík je nezbytný právě pro tvorbu chutných plodů.

Navíc také zvyšuje odolnost rostliny proti různým škůdcům a chorobám. V půdě by se měl vyskytovat také vápník, hořčík a železo, aby rostlina správně rostla. Pokud máte zahradu s chudou půdou, nezbývá vám nic jiného než rostliny pravidelně hnojit.

Správné hnojení pro růst lilků

Právě hnojení hraje velmi důležitou roli pro růst plodů. Kdy ale hnojit a jaká hnojiva jsou ta nejlepší? V zásadě jsou tři fáze, kdy lilky hnojit. První z nich je před samotnou výsadbou, kdy půdu obohatíte o všechny potřebné živiny a vaše lilky tak budou mít ten nejlepší možný start do začátku. Nejlepší je do půdy zapracovat organické hnojivo jako je kompost nebo dobře vyzrálý hnůj. Když si sazeničky přinesete na zahradu, dopřejte jim další dávku živin, abyste podpořili jejich růst. Ideální čas pro aplikaci hnojiva jsou 2-3 týdny po zasazení, kdy si rostlina navykne na dané prostředí a začne vytvářet listy. Doporučuje se například tekuté hnojivo bohaté na dusík. Poslední hnojení by mělo být aplikováno během kvetení, kdy lilky potřebují více fosforu a draslíku, aby se vytvořily zdravé a velké plody.

Nejlepší hnojivo je to přírodní, které získáte kompostováním
Nejlepší hnojivo je to přírodní, které získáte kompostováním | Zdroj: Pixavril / Depositphotos

Nejlepší hnojiva pro lilky

Ke hnojení lilků můžete využít různá hnojiva, mezi nejlepší ale patří ta organická, která se přirozeně hodí do přírody. Vyzkoušejte zejména kompost, hnůj, kostní moučku nebo dřevěný popel. Výhody těchto hnojiv jsou ty, že obsahují přesně ty živiny, které lilky potřebují. Existují také minerální hnojiva, která rovněž můžete použít. Nejčastější je hnojivo NPK (dusík, fosfor, draslík), hnojiva na bázi fosfátů a draslíku a listová hnojiva, která se aplikují přímo na listy během sezóny.

Praktické tipy na závěr

Aby bylo hnojení co nejúčinnější, je dobré před samotnou sadbou zkontrolovat pH půdy a lilkům tak připravit co nejkvalitnější start. Myslete také na to, že všeho moc škodí, a hnojte opravdu s mírou. Dodržujte tedy doporučené dávky hnojiv na obale a přizpůsobte je vašim rostlinám. Každá zahrada je jiná a vyžaduje individuální přístup. Vhodné je také mulčování, které vám pomůže udržet hlínu vlhkou, a pravidelná zálivka, díky které budou vaše plody šťavnatější.

Zdroje článku: