Jak efektivně hnojit dýně kopřivovým hnojem: Tipy a triky pro bohatou úrodu

Jak efektivně hnojit dýně kopřivovým hnojem: Tipy a triky pro bohatou úrodu
Dýně patří mezi nejoblíbenější zeleninu, která se pěstuje na našich zahrádkách. A právě nyní nastává ten nejlepší čas k tomu dýně pořádně přihnojit, aby do podzimu vyrostly zdravé a chutné plody. Pokud chcete letos zvýšit svou úrodu, vyzkoušejte kopřivový hnůj, který rostlině dodá potřebné živiny a podpoří její zdravý růst. Že jste o něm ještě nikdy neslyšeli?

Po čem dýně touží nejvíce

Pěstování dýní není moc náročné, pokud jim dopřejete pár klíčových podmínek. Tato zelenina vyžaduje poměrně hodně slunce, ideální je 6–8 hodin denního světla a nejvíce se jí daří při teplotách nad 20 stupňů Celsia. Nezapomínejte ani na pravidelnou zálivku a dostatek prostoru. Dýně mají tendenci roztahovat se do stran, proto vedle nich nesázejte jiné rostliny, a pokud chcete, aby byla vaše úroda co největší, dopřejte jim pravidelné hnojení.

Nejlepší přírodní hnojivo s vysokým obsahem živin

Kopřivový hnůj je skvělé organické hnojivo z fermentovaných kopřiv, který si snadno můžete na zahradě připravit. Kopřivy jsou často považovány za plevel, proto je posekejte a naložte do vody, kde budou pár dní fermentovat. Ideální doba jsou 2–3 týdny, kde je v nádobě necháte fermentovat na slunném místě. Směs pravidelně promíchávejte, aby byl zajištěn rovnoměrný rozklad. Po ukončení fermentace by měl mít hnůj tmavou barvu a mírně nakyslý zápach. Samotné rozložené kopřivy pak použijete jako hnůj, zbylou vodu však slijte a budete z ní mít skvělé tekuté hnojivo. A proč je pro dýně vhodný právě tento hnůj z kopřiv? Kopřivy jsou totiž nesmírně bohaté na různé živiny jako je draslík, dusík a vápník, které jsou nezbytné pro správný růst dýní. Při fermentaci se tyto živiny postupně uvolňují, a jsou tak dostupné pro další rostliny.

Zlepšení kvality půdy a podpora růstů dýní

Dýně jsou rostliny, které jsou velmi náročné na živiny, zejména během fáze růstu, kvetení a vzniku plodů, proto potřebují během těchto fází pravidelně přihnojovat. Dusík z kopřivového hnoje podpoří růst listů a stonků, draslík vývoj květů a plodů a vápník je nezbytný jako prevence chorob, které se mohou na vaší zahrádce vyskytnout a napadnout zejména dýňové květy. Kopřivový hnůj má totiž také pozitivní vliv na imunitní systém rostliny a chrání ji před škůdci. V neposlední řadě pomáhá tento hnůj zadržovat vlhkost půdy a tím také zlepšuje její strukturu.

Jak efektivně používat kopřivový hnůj

Pokud máte již připravený, dobře fermentovaný, kopřivový hnůj, zapracujte ho pořádně do hlíny ještě před výsadbou dýní. Ideálně se dostaňte až do hloubky 10–15 cm. Během kvetení můžete přidávat kopřivový výluh jako tekuté hnojivo. Pravidelně rostliny sledujte, jak na hnojení reagují. Pokud se u nich objeví žloutnutí listů, přihnojte je, a dodejte jim tak potřebné živiny.

Hnojení dýní pomocí kopřiv je velmi efektivní a hlavně ekologické. Díky tomu, že jsou kopřivy bohaté na vitamíny a minerály, tak svým dýním poskytnete to nejlepší možné hnojivo, a dosáhnete tak bohaté úrody.

Zdroje článku: