Jak na jablečný pečený čaj?

Jak na jablečný pečený čaj?
Jablečný pečený čaj je velice zdravý. Jednoduchost, rychlá příprava a lahodnost je symbol pečeného čaje. Vše dohromady dá do domácnosti takovou chuť do života, že si to asi ani neumíte představit.
Obsah článku
  1. Postup na pečený jablečný čaj
  2. Funkce jablek u nás v těle
  3. Funkce – shrnutí:

Čaj je ideální nejen na večerní posezení u televize, ale třeba i na pokec s kamarádkami či zkrátka jako relax. Dnes si společně řekneme, jak si takový jablečný pečený čaj připravit a jakou má vlastně jablko důležitou funkci u nás v těle. 

Postup na pečený jablečný čaj

  • Očištěná, neoloupaná (mohou být i oloupaná, ale slupka přináší do čaje lepší chuť) jablka nakrájíme na kostičky. 
  • Do mísy, kde máme připravená nakrájená jablka přidáme oloupaný a na kousky nakrájený citron, skořici (pro lepší chuť), koření (hřebíček či něco podobného) a podle chuti cukr. Vždy ale musí platit, že pokud přidáte více cukru, musíte přidat více jablek či jiného ovoce, aby byly chutě vyvážené. 
  • Vše promícháme a dáme péct do trouby na zhruba 45 min při 180–200 stupňů Celsia. 
  • Během pečení občas pečené ovoce promícháme. Upečené ovoce poznáme tak, že začne pouštět šťávu. 
  • Během toho, co se nám bude ovoce péct si připravíme sklenice, které budeme plnit horkou směsí. (Sklenice musí být pečlivě umytý a utřené, aby se nám čaj nekazil. 

Pečený čaj si můžeme přidat i do jogurtu či tvarohu. Je to také vhodná a zdravá alternativa. 

Funkce jablek u nás v těle

Zdroj: Nataly Studio / Shutterstock

Jablka obsahují hodně živin a jsou bohatým zdrojem polyfenolů. Jablka se slupkou mají ještě o něco víc vitamínů, než když je oloupete, protože nejen samotné jablko má v sobě vitamíny, ale právě i ta jeho slupka. Jsou výborným nosičem vitamínu C a obsahují velké množství vlákniny. 

Jablka mohou pomoct při hubnutí. díky tomu, že obsahují vlákninu a vodu, tak pomáhají zahnat hlad, tudíž když si někdo, kdo hubne dá jablko, zažene hlad třeba na 4 hodiny a díky tomu nemá potřebu jíst jiná nezdravá jídla. 

Jablka také velmi přispívají našemu srdci – snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhají také snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zabraňovat tak právě srdečnímu onemocnění. 

Funkce – shrnutí:

  • obsahují velké množství vitamínů C
  • v jablku najdeme i vlákninu
  • pomáhají zhubnout – zahnat hlad, díky vláknině a vodě, kterou obsahují
  • přispívají našemu srdci
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi, ...

Zdroj: