Jak na jablečný pečený čaj?

Jak na jablečný pečený čaj?
Jablečný pečený čaj je velice zdravý. Jednoduchost, rychlá příprava a lahodnost je symbol pečeného čaje. Vše dohromady dá do domácnosti takovou chuť do života, že si to asi ani neumíte představit.

Čaj je ideální nejen na večerní posezení u televize, ale třeba i na pokec s kamarádkami či zkrátka jako relax. Dnes si společně řekneme, jak si takový jablečný pečený čaj připravit a jakou má vlastně jablko důležitou funkci u nás v těle. 

Postup na pečený jablečný čaj

  • Očištěná, neoloupaná (mohou být i oloupaná, ale slupka přináší do čaje lepší chuť) jablka nakrájíme na kostičky. 
  • Do mísy, kde máme připravená nakrájená jablka přidáme oloupaný a na kousky nakrájený citron, skořici (pro lepší chuť), koření (hřebíček či něco podobného) a podle chuti cukr. Vždy ale musí platit, že pokud přidáte více cukru, musíte přidat více jablek či jiného ovoce, aby byly chutě vyvážené. 
  • Vše promícháme a dáme péct do trouby na zhruba 45 min při 180–200 stupňů Celsia. 
  • Během pečení občas pečené ovoce promícháme. Upečené ovoce poznáme tak, že začne pouštět šťávu. 
  • Během toho, co se nám bude ovoce péct si připravíme sklenice, které budeme plnit horkou směsí. (Sklenice musí být pečlivě umytý a utřené, aby se nám čaj nekazil. 

Pečený čaj si můžeme přidat i do jogurtu či tvarohu. Je to také vhodná a zdravá alternativa. 

Funkce jablek u nás v těle

Zdroj: Nataly Studio / Shutterstock

Jablka obsahují hodně živin a jsou bohatým zdrojem polyfenolů. Jablka se slupkou mají ještě o něco víc vitamínů, než když je oloupete, protože nejen samotné jablko má v sobě vitamíny, ale právě i ta jeho slupka. Jsou výborným nosičem vitamínu C a obsahují velké množství vlákniny. 

Jablka mohou pomoct při hubnutí. díky tomu, že obsahují vlákninu a vodu, tak pomáhají zahnat hlad, tudíž když si někdo, kdo hubne dá jablko, zažene hlad třeba na 4 hodiny a díky tomu nemá potřebu jíst jiná nezdravá jídla. 

Jablka také velmi přispívají našemu srdci – snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhají také snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zabraňovat tak právě srdečnímu onemocnění. 

Funkce – shrnutí:

  • obsahují velké množství vitamínů C
  • v jablku najdeme i vlákninu
  • pomáhají zhubnout – zahnat hlad, díky vláknině a vodě, kterou obsahují
  • přispívají našemu srdci
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi, ...

Zdroj: