Irská káva: Recept na kávový nápoj pro chladné zimní dny
Publikováno: 1. listopadu 2021, 15:45
Zuzana Kohoutová
Foto: George Dolgikh / Shutterstock
Doba čtení: 1 min
Irská káva se připravuje z filtrované kávy, irské whisky, třtinového cukru a našlehané tekuté smetany. Je ideálním kávovým nápojem pro chladné zimní dny. Ne v každé restauraci se setkáte s kvalitní irskou kávou, ale doma si ji můžete připravit přesně tak, jak ji máte rádi.
Na přípravu irské kávy budete potřebovat:
- 10 ml sirupu z třtinového cukru
- 35 ml irské whisky
- 90 ml filtrované kávy
- 30 ml lehce našlehané smetany
- 1 vanilkový lusk nebo skořici na ozdobu
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Jako první si přichystejte cukrový sirup, tak že smícháte 1 díl třtinového cukru s 1 dílem vroucí vody. Zlehka vyšlehejte vychlazenou smetanu do tekutější konzistence (šlehačka by neměla být příliš tuhá).
Připravte si nahřátou sklenici na vysoké stopce a na dno nalijte irskou whisky, kterou promíchejte s cukrovým sirupem. Poté do sklenice přilijte čerstvou filtrovanou kávu. Přes obrácenou lžíci opatrně nalijte šlehačku. Irskou kávu ozdobte vanilkou nebo skořicí a posypejte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
Kávu pijte nezamíchanou přes vrstvu šlehačky.
Zdroj: