Irská káva: Znáte příběh tohoto slavného nápoje? A jak vypadá ta skutečně pravá irská
Příběh irské kávy
Příběh irské kávy nás přivede do jednoho irského městečka v hrabství Limerick ve čtyřicátých letech dvacátého století. Právě tehdy vznikla nová restaurace poblíž místního letiště. Majiteli restaurace přišel dopis s žádostí o zaměstnání, ve kterém jednoduše stálo: “Vážený pane, Jsem ten pravý pro tuto práci. S pozdravem, Joe Sheridan.” Právě přímost této zprávy u majitele vyhrála a Joe své místo šéfkuchaře dostal. Brzy se ukázalo, že měl pravdu, svou práci vykonával výborně a restauraci brzy proslavil.
Jednou pozdě v noci v zimě 1943 se kvůli špatnému počasí vrátil na letiště let mířící do New Yorku. Joe poskytl cestujícím útěchu v podobě hřejivého kávového nápoje. Jeden cestující přistoupil k šéfkuchaři a poděkoval mu za lahodnou kávu s dotazem, zda se jednalo o brazilskou kávu. Joe reagoval okamžitě: “Ne, to byla irská káva!”
Z irské kávy se tak stal na irském letišti tradiční uvítací nápoj. Joe dostal v padesátých letech nabídku práce v San Franciscu a irská káva se dostala do amerických kaváren a barů.
Jak poznáte kvalitní irskou kávu
Do irské kávy patří jedině pravá whisky, žádný jiný alkohol tradiční chuť whisky nenahradí.
Některé podniky připravují nápoj z instantní kávy nebo lépe z prodlouženého espressa, ale do kvalitní irské kávy patří káva filtrovaná, třeba z french pressu.
Šlehačka musí být čerstvě ušlehaná z pravé smetany, neměla by být ani moc tuhá, ani tekutá. Šlehačka ve spreji do pravé irské kávy opravdu nepatří. Irská káva by měla být podávaná ve vysoké nahřáté sklenici.
Zdroje: