I ze semínka si můžete doma vypěstovat svůj citronovník

I ze semínka si můžete doma vypěstovat svůj citronovník
Nejsnadnější způsob, jak získat rostlinu citronovníku, je zakoupit si mladou rostlinu v hobby obchodě. Vyplatí se osobní výběr, protože nákup v e-shopu nemusí být uspokojivý. Rostlinu si lze také vypěstovat ze semínek. Není to však moc rychlý způsob.

Semena musí pocházet z plodu, který dozrál na stromě. Trpělivost se většinou vyplatí a po čase se vám ze semene zakoupeného citronu podaří vypěstovat sazenici. Své šance zvýšíte, když si zakoupíte citron na trhu během letní dovolené třeba na jihu Itálie nebo ve Španělsku. Právě pěstování ze semínek doprovází určitá hrdost z toho, že se pokus podařil. Citronovník patří do nevelké skupiny rostlin, které se bude dařit i v květináči v interiéru, pokud mají optimální podmínky pro růst.

malá rostlina citronovníku

Malá rostlina citronovníku | Zdroj: detry.yandex.ru / Depositphotos

Jak zasadit citronová semínka

Pokud se rozhodnete vypěstovat si svůj vlastní stromek ze semen, potřebujete co nejvíce zralý citron, ze kterého vyberete semínka. Nesmí se poškodit vnější obal semene. Semínka se opláchnou, aby se odstranily zbytky šťávy a dužiny. Životaschopná semena by měla ve sklenici se studenou vodou klesat ke dnu. Ty co plavou, se vyhodí.

Vybraná semínka by měla den zůstat ve vodě, aby se změkčil vnější obal. Potom se očištěná semena zasadí asi centimetr hluboko do substrátu. Nádoby potřebují důkladnou zálivku.

Aby semena vyklíčila, umístí se květináče na teplé místo s dostatkem světla. Parapet orientovaný na jih nebo západ funguje skvěle. Pokud je přirozené světlo omezené, může se použít i umělé.

Potom už stačí jen mít štěstí, trpělivost a udržovat substrát vlhký.

Po několika týdnech by semena měla vyklíčit. Sazenice udržujte dobře zalévané a přesaďte je, když povyrostou.

Jak pečovat o rostoucí citroník

Citronovníky pocházejí z tropů a od Středozemního moře, ale při správné péči mohou růst prakticky kdekoli.

Venkovní umístění

U nás i přes globální oteplování není venku pro citronovník ideální klima, ale povede se mu venku dobře v horkém letním období.

Vnitřní umístění, sluneční světlo a teplota

Ideální je umístění u okna orientovaného na jih, kde je rostlina část dne vystavena přímému slunci. Optimální teplota pro růst většiny citrusů je 22–24 °C. Aktivní růst začíná již kolem 12 °C. Pokud teplota klesne pod 10 °C přecházejí citrusy do stavu vynuceného klidu, který snášejí i několik měsíců bez poškození. V tomto stavu se snižuje nárok na vodu i živiny. 

Půda a hnojivo

Stejně jako většina citrusových stromů, citronovníky preferují mírně kyselou půdu. To lze docílit přidáním rašeliny do substrátu. Zahradníci doporučují smíchat tři stejné díly perlitu, rašeliny a běžného substrátu.

Rostlinu hnojte pouze tehdy, když aktivně roste, obvykle od dubna do srpna nebo září každý týden. Opět hledejte rostlinné hnojivo, které je formulováno speciálně pro rostliny, které mají rády kyselé prostředí.

Zálivka

Citronovníky mají rády vlhký substrát, ale nesmí se přelévat. Není vhodná voda s chlórem.

Jak přesadit citronovník

Když se citronovník pěstuje uvnitř, měl by se každé dva roky přesazovat. V šesti letech už potom stačí rostlinu přesadit každé 4 roky.

Nejlepší doba pro přesazování je na jaře, těsně před vegetačním obdobím.

Chcete-li ji přesadit, jemně vyjměte citronovník z nádoby a odstraňte přebytečnou půdu. Poté ji umístěte do nové nádoby, která je o něco větší.

Škůdci

Někdy se na citronících mohou vyvinout šupiny, molice nebo roztoči. Abyste těmto škůdcům zabránili, pravidelně otírejte listy čistým navlhčeným hadříkem.

Hniloba

Stejně jako u většiny pokojových rostlin je největším nebezpečím pro pokojový citronovník hniloba kořenů. Kořenová hniloba způsobená přemokřením vede ke kašovitým a doslova hnijícím kořenovým systémům. Pokud je hniloba už v pokročilé fázi, rostlina se nemůže zotavit.

Plody

Bílé drobné květy se objevují v létě a silně voní tak, že rázem provoní celou místnost či celý byt. Pokud se chcete dočkat plodů, je rostliny třeba opylovat např. poklepáním vatovým tamponem nebo štětečkem na květy.

Rostliny vypěstované ze semene sice mohou udělat plody, ale nebudou ve kvalitě, na kterou jste zvyklí z obchodu. To lze docílit roubováním.

Zdroje článku: