I matrace si zaslouží pozornost: Obzvláště v létě je důležité o ni pečovat, jakmile začne plesnivět, již jí není pomoci

I matrace si zaslouží pozornost: Obzvláště v létě je důležité o ni pečovat, jakmile začne plesnivět, již jí není pomoci
O mnohdy zapomínanou matraci v posteli byste se měli řádně starat, aby vám z ní jednoho dne nezačalo růst nepříjemné překvapení. Avšak ne všechny druhy matrace lze otáčet a tím je větrat. Jak se o matrace starat a kdy přišel čas koupit nové?

Jak matrace větrat

Nezáleží ani tak na tom, zda v létě spíte v pyžamu či bez něho, pod dekou či odkrytí. Vysoké teploty vás donutí se potit tak či tak. A většina potu se vsákne do matrace. Navlhlá matrace, stejně jako navlhlé oblečení, snadno zplesniví. Naštěstí se to nestane za jeden den a správným větráním zamezíte splnění tohoto hrůzného scénáře.

Dobrou zprávou je, že pokud budete matrace větrat, zabráníte tím prohlubním, které zabraňují kvalitnímu spánku.

Existují dva typy matrací. Ty oboustranné a ty jednostranné. Jednostranné jsou většinou připevněny k samotné posteli, čímž se jejich větrání značně komplikuje. My vám povíme o obou případech.

Větrání oboustranných matrací je značně pohodlnější. Kdykoli budete měnit ložní povlečení, je vhodné matraci vyvětrat, a jakmile pot uschne, matraci otočit.

Ovšem jak je to s matracemi, které jsou k posteli připevněny? Přece nechcete rozebírat celou postel, abyste je otočili. Naštěstí většina těchto postelí má úložný prostor, který se otevírá zdvihnutím matrace. A tak je vhodné větrat úložný prostor, čímž vyvětráte i druhou stranu matrace.

Matrace, které jsou k posteli připevněny na pevno můžete větrat skrz úložný prostor
Matrace, které jsou k posteli připevněny na pevno můžete větrat skrz úložný prostor | Zdroj: alenka2194 / Depositphotos

Jak často je větrat

Záleží na tom, jak hodně se vy osobně potíte. Někteří lidé se potí méně, někteří více, a od toho se odvíjí nutnost větrat. Pokud se potíte hodně, je vhodné větrat jednou za čtrnáct dní. Pokud vás nadměrný pot netrápí, matrace se spokojí i s vyvětráním jednou za měsíc. Samozřejmě platí, že pokud za velmi teplých dnů budete větrat častěji, máte stoprocentní jistotu, že matrace nezplesniví. Nezapomeňte otevřít okno, aby se matrace mohla nadechnout čerstvého vzduchu.

A jak poznáte, že přišel čas matraci vyměnit? Přestože se můžete chlubit, že vaše matrace i po tolika letech stále vypadá jako nová a spí se vám na ní dobře, z hygienických důvodů byste na ní neměli spát déle než deset let, nejlépe byste ji měli měnit každých osm let. To ovšem platí pouze za předpokladu, že jste do matrace investovali, méně kvalitní matrace je vhodné měnit ještě dříve.

Tipy, jak dosáhnout co nejlepších výsledků

Větrání matrací sice není žádná věda, ale může to být ještě důkladnější. Abyste měli jistotu, že plísni zabráníte usadit se tam, kde spíte, zkuste ještě následující tipy:

Matraci větrejte samotnou. U obou typů matrací je vhodné sundat nejen deku (peřinu) a polštář, ale i prostěradlo. U odnímatelné matrace je navíc lepší, když se větrá z obou stran současně. Můžete matraci podélně položit na dvě židle, z nichž každá bude držet jednu stranu. Poté vyvětrejte a nakonec matraci vraťte do postele.

Máte-li v posteli úložný prostor, je vhodné pravidelně větrat a kontrolovat i ten. Pokud si všimnete plísně v úložném prostoru, s největší pravděpodobností plíseň již napadla i matraci. V tom případě vás čeká nákup ne nové matrace, ale nové postele, protože plíseň již napadla konstrukci postele.

Zdroje článku: