Jak přesně probíhá hubnutí po Italsku? Italská dieta je tu!
Dietní programy bazírují vždy na některém ze základních principů směřujících k redukci hmotnosti, tzn. omezení příjmu sacharidů, komplexní zmenšení porcí, zvýšení příjmu bílkovin apod. Většina takto připravených programů navíc specifikuje potraviny, které by měly být konzumovány a které nikoliv, jak je kombinovat a v jakých intervalech je konzumovat. Obdobným způsobem funguje také italská či jinak také známá jako středomořská dieta.
Principy italské diety
Středomořská dieta je založená na klasickém italském jídle – italská kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších vůbec, jelikož využívá především velké množství velmi pestré zeleniny, kvalitních tuků a samozřejmě ryby. Italská dieta tak vychází ze tří základních principů:
- zelenina a ovoce – nabízí spoustu vlákniny, která napomáhá správnému zažívání, a pak také vody, vitamínů a minerálu, díky italskému jídelníčku jich budete mít dostatečný a pravidelný přísun
- ořechy a semínka – kromě zeleniny a ovoce jsou pokrmy připravované v rámci italské diety bohaté také na různé druhy ořechů (mandle, vlašské ořechy, pistácie apod.) a semínek (dýňová, slunečnicová), doporučují se konzumovat v malém množství, třeba mezi hlavními jídly
- těstoviny – obsahují komplexní uhlohydráty, jež dodávají pocit plnosti a zároveň energii uvolňují postupně, takže máte opět hlad až delší dobu po jídle, výhodou těstovin j jejich snadná stravitelnost, takže je možné je jíst prakticky denně
- luštěniny – středomořská kuchyně také využívá celou škálu luštěnin, které jsou vodné především díky velkému obsahu esenciálních mastných kyselin
- mléčné výrobky – doporučovány jsou především mléko a jogurty, tučnější sýry mohou být konzumovány pouze jednou nebo dvakrát za týden
- vejce a maso – ryby a vejce jsou sice zdravé, ale nemělo by se to s nimi přehánět, v rámci diety by se měly v jídelníčku objevit nejvýše třikrát týdně, maso je možné zařadit pouze libové a ideálně bílé, a to jednou až dvakrát týdně
- bylinky – italská kuchyně si hraje s chutěmi a vůněmi, bylinky nejen dodávají pokrmu specifickou chuť, ale jsou prospěšné také pro zažívání
Jak funguje italská dieta
U italské diety je vše dáno kombinací jednotlivých složek – základ každého jídla tvoří zelenina nebo ovoce, k nimž se přidává menší množství vajec, masa či mléčných produktů. Pokud chcete tuto dietu využít jako redukční, je potřeba upravit velikost porcí a počítat kalorie. Její zásady však lze aplikovat i na běžné zdravé stravování.
Zásady spočívají v:
- pestrém jídelníčku, který střídá a kombinuje jednotlivé kategorie
- používání zdravých čerstvých potravin a zdraví prospěšných tuků
- vyvažování pokrmů velkými porcemi ovoce a zeleniny
- dodržování pitného režimu (čistá nebo bublinková voda, malé množství vína)
Stejně jako jiné diety i středomořskou dietu byste měli pro dosažení dobrého výsledku kombinovat s pravidelným cvičením. Výhodou je, že využívá prakticky klasická jídla, která jsou chutná, takže si ji rychle oblíbíte.
Zdroje: