Jak přesně probíhá hubnutí po Italsku? Italská dieta je tu!

Jak přesně probíhá hubnutí po Italsku? Italská dieta je tu!
Každá dieta je specifická složením jídelníčku a zaměřením na určitý typ stravy, jež má daným způsobem působit na metabolismus. V současné době lze vybírat z celého spektra diet s relativně dobrým účinkem – zvolte takovou, která vám bude sedět. Třeba zrovna tu italskou!

Dietní programy bazírují vždy na některém ze základních principů směřujících k redukci hmotnosti, tzn. omezení příjmu sacharidů, komplexní zmenšení porcí, zvýšení příjmu bílkovin apod. Většina takto připravených programů navíc specifikuje potraviny, které by měly být konzumovány a které nikoliv, jak je kombinovat a v jakých intervalech je konzumovat. Obdobným způsobem funguje také italská či jinak také známá jako středomořská dieta.

Principy italské diety

Středomořská dieta je založená na klasickém italském jídle – italská kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších vůbec, jelikož využívá především velké množství velmi pestré zeleniny, kvalitních tuků a samozřejmě ryby. Italská dieta tak vychází ze tří základních principů:

  • zelenina a ovoce – nabízí spoustu vlákniny, která napomáhá správnému zažívání, a pak také vody, vitamínů a minerálu, díky italskému jídelníčku jich budete mít dostatečný a pravidelný přísun
  • ořechy a semínka – kromě zeleniny a ovoce jsou pokrmy připravované v rámci italské diety bohaté také na různé druhy ořechů (mandle, vlašské ořechy, pistácie apod.) a semínek (dýňová, slunečnicová), doporučují se konzumovat v malém množství, třeba mezi hlavními jídly
  • těstoviny – obsahují komplexní uhlohydráty, jež dodávají pocit plnosti a zároveň energii uvolňují postupně, takže máte opět hlad až delší dobu po jídle, výhodou těstovin j jejich snadná stravitelnost, takže je možné je jíst prakticky denně
  • luštěniny – středomořská kuchyně také využívá celou škálu luštěnin, které jsou vodné především díky velkému obsahu esenciálních mastných kyselin
  • mléčné výrobky – doporučovány jsou především mléko a jogurty, tučnější sýry mohou být konzumovány pouze jednou nebo dvakrát za týden
  • vejce a maso – ryby a vejce jsou sice zdravé, ale nemělo by se to s nimi přehánět, v rámci diety by se měly v jídelníčku objevit nejvýše třikrát týdně, maso je možné zařadit pouze libové a ideálně bílé, a to jednou až dvakrát týdně
  • bylinky – italská kuchyně si hraje s chutěmi a vůněmi, bylinky nejen dodávají pokrmu specifickou chuť, ale jsou prospěšné také pro zažívání

Zásady spočívají v pestrém jídelníčku, Zdroj: marilyn barbone / Shutterstock

Jak funguje italská dieta

italské diety je vše dáno kombinací jednotlivých složek – základ každého jídla tvoří zelenina nebo ovoce, k nimž se přidává menší množství vajec, masa či mléčných produktů. Pokud chcete tuto dietu využít jako redukční, je potřeba upravit velikost porcí a počítat kalorie. Její zásady však lze aplikovat i na běžné zdravé stravování.

Zásady spočívají v:

  • pestrém jídelníčku, který střídá a kombinuje jednotlivé kategorie
  • používání zdravých čerstvých potravin a zdraví prospěšných tuků
  • vyvažování pokrmů velkými porcemi ovoce a zeleniny
  • dodržování pitného režimu (čistá nebo bublinková voda, malé množství vína)

Stejně jako jiné diety i středomořskou dietu byste měli pro dosažení dobrého výsledku kombinovat s pravidelným cvičením. Výhodou je, že využívá prakticky klasická jídla, která jsou chutná, takže si ji rychle oblíbíte.

 

Zdroje: